Open huis geredde arbeidershuisjes aan de Westzijde

Wat zit hier achter?
Wat zit hier achter?
Foto: Google Street View

De vier houten arbeidershuisjes aan de Westzijde in Zaandam die van de ondergang zijn gered door Stadsherstel Amsterdam zijn zo goed als klaar om nieuwe bewoners te verwelkomen. Het eindresultaat is voor iedereen te zien tijdens een open huis op 29 juni, van 16:00 tot 17:30 uur.

Deze aanblik is verleden tijd.

 

Het rijtje huisjes uit de negentiende eeuw waarin werknemers van de toenmalige gasfabriek aan de overkant van de straat woonden is sinds 2021 eigendom van Stadsherstel en de organisatie leek aan een onmogelijke opgave te zijn begonnen gezien de staat van het nieuwe bezit. ‘Maar we hebben onze tanden erin gezet, ons door houtrot en verval heen geploeterd, het hele rijtje gelift en de huisjes daarna binnen een grote tentconstructie weer klaargemaakt voor hun terugkeer op de woningmarkt,’ schrijft Stadsherstel nu.

Uitbouw

Ze kregen ook een uitbouw aan de (niet-monumentale) achterzijde. De woningen zijn geïsoleerd, verduurzaamd en van het gas af. Het glas-in-lood uit de jaren 30 is behouden gebleven en het rijtje staat weer strak in de verf in de oude (Zaans) groene kleur. Wie interesse heeft om één van de woningen om te huren kan een e-mail sturen naar [email protected], onder vermelding van ‘Woningen Westzijde 173 – 179 Zaandam’, de contactgegevens en het jaarinkomen.

Prijzen

De woningen worden waarschijnlijk verhuurd per 1 augustus. Als indicatie wordt een huur van circa 1150 euro per maand gehanteerd voor de kleinste woning van 60 vierkante meter tot 1450 euro voor de grootste van 76 vierkante meter. De definitieve huurprijs zal nog worden vastgesteld. Stadsherstel hanteert een inkomenseis: het (gezamenlijke) netto maandinkomen mag niet lager zijn dan driemaal de kale huurprijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen