Kanjersubsidie naar restauratie houten huisjes Westzijde

Foto: Gemeente Zaanstad

De Kanjersubsidie van 50.000 euro die Zaanstad jaarlijks ter beschikking stelt voor een project dat de reguliere subsidiemogelijkheden overstijgt gaat ditmaal naar de restauratie van de houten woningen aan de Westzijde 173-179 in Zaandam. Daarmee is Stadsherstel inmiddels volop aan de gang.

Houten woonhuizen zijn een belangrijk onderdeel van de Zaanse geschiedenis en daarmee van belang voor de identiteit van de Zaanstreek en het rijtje aan de Westzijde is er een – sterk verwaarloosd – voorbeeld van. De woningen herinneren aan de bloeiende industrie in de Zaanstreek en aan de tijd dat een groot deel van de bevolking in dit soort kleine huisjes woonde. Kleinere en sobere houten arbeiderswoningen zijn zeldzaam, omdat ze minder goed behouden gebleven zijn dan de rijke en riante houten huizen die in een veel eerder stadium al als monument aangewezen werden. De huisjes aan de Westzijde werden afgelopen februari aangewezen als gemeentelijk monument.

Woningen normaliter uitgesloten

De aanvraag voor de Kanjersubsidie voldeed niet aan alle criteria, omdat de instandhouding en restauratie van woonhuizen normaliter zijn uitgesloten van de regeling. De bouwtechnische staat van de panden die eigendom waren van Parteon is echter zeer slecht en daarom is ervoor gekozen om in dit geval het belang van het ensemble zwaarder te laten wegen dan de regel dat woonhuizen niet in aanmerking komen. Er was één andere aanvraag binnengekomen voor de Kanjersubsidie van dit jaar, maar die voldeed niet aan meer dan één van de criteria.

 

Reacties