De PVV vindt dat in het kader van gelijke behandeling bij een drugsvondst in een kelderbox ook de bijbehorende woning tijdelijk gesloten moet worden. Dat lijkt nu niet te gebeuren als in de woning zelf de Opiumwet niet wordt overtreden.
Op 28 april en ook al op 14 juni 2022 berichtte de gemeente over de sluiting van kelderboxen in verband met drugsvondsten. De PVV wil nu weten wat is het nut daarvan is en wat er gebeurt als er in een inpandige schuur of berging van een woning of ander pand drugs worden gevonden. Wordt dan het hele pand voor een bepaalde periode gesloten? En zo ja, waarom wordt dat dat niet gedaan in flatgebouwen?
In de ogen van de PVV ontstaat er zo 'een soort ongelijkheid'. Drie maanden je fiets niet in een kelderbox kunnen stallen is immers bepaald geen schokkende sanctie, schrijft fractievoorzitter Peter van Haasen in shriftelijke vragen. Een voor drie of zes maanden gesloten woning krijgt 'een confronterend, beschamend bord op de gevel geplakt' en dat is niet in verhouding met een 'halfbakken maatregel' als een gesloten box, aldus Van Haasen.
In heel Zaanstad is drugscriminaliteit, maarin Poelenburg en Peldersveld relatief veel drugscriminaliteit en daar zijn nou ook juist relatief veel kelderboxen vanwege de vele hoogbouw. De PVV wil van burgemeester Jan Hamming horen of die bereid is om daar 'een meer passender' sanctie op te leggen dan 'alleen de symboolsluiting van een kelderbox'. Hij herinnert eraan dat in januari van dit jaar op het L.T. Roggeplein in Zaandam wel een woning en een kelderbox voor zes maanden gesloten zijn.