Protesten tegen wooncrisis en fossielbeleid van ING

Verzamelen voor het woonprotest bij het stadhuis.
Verzamelen voor het woonprotest bij het stadhuis.
Foto: Twitter / Doorbraak.EU

Twee actiegroepen waren vandaag actief in Zaandam: Extinction Rebellion demonstreerde bij ING tegen het beleid van de bank om ‘op grote schaal de fossiele industrie te blijven financieren’ en Woonopstand075 hield een mars en een manfestatie tegen de wooncrisis.

Voor de laatste groep was veel politie op de been, al dan niet op de rug van een paard. Dat werd waarschijnlijk ingegeven door de vrees dat radicale actievoerders uit zouden zijn op rellen, zoals eerder tijdens een vergelijkbaar protest in Amsterdam ook het geval was. In eerste instantie rekende de organisatie op zo’n 1000 deelnemers aan de protestmars over de Gedempte Gracht, maar stelde dat later bij naar 300. Ook dat aantal werd ecter bij lange na niet gehaald, een ruwe schatting houdt het op zo’n 100. Op de Burcht legden daarna meerdere uit wat er nit deugt aan het huidige woonbeleid.

Extinction Rebellion was vandaag te vinden in in totaal negen kantoren en wil morgen demonstreren bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Daarbij sluiten volgens de actiegroep ook Milieudefensie en Fossielvrij NL aan, naast ‘zestien andere maatschappelijke organisaties’. Volgens XR toont dat de ‘brede maatschappelijke steun’ aan voor hun eis richting ING, namelijk om te stoppen met ‘het financieren van de klimaatcrisis’. Maandag is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING en ook dan wil XR actievoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen