Erik Schaap wint Bredenhofprijs met ‘De verraadster’

De cover van 'De verraadster'.
De cover van 'De verraadster'.
Foto: Alfabet Uitgevers

De Bredenhofprijs 2023 is gewonnen door Erik Schaap met zijn boek De Verraadster. Hij ontving hiervoor gisteren een cheque van 2500 euro tijdens de Zaanse geschiedenismarkt in de Bullekerk in Zaandam. Jur Kingma kreeg de vierjaarlijkse oeuvreprijs.

Beide prijswinnaars hebben een uitgesproken fascinatie: Schaap voor de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog en Kingma voor de lokale industrie. Ook genomineerd waren Hans Boot met De Zaanse losse ploegen, Henk Heijnen met De schilders van de Zaan, MargreeHet geheim van Holland: werken, leren, leven op het Hembrugterreint van der Hulst met De drie gekroonde hamers: geschiedenis van een Zaanse smederij en Adrienne Quarles van Ufford met Het geheim van Holland: werken, leren, leven op het Hembrugterrein. De prijs voor de beste Zaanse historische publicatie van de afgelopen twee jaar werd voor de tweede keer uitgereikt

Overspel

De verraadster is het verhaal van de Zaanse Franci Siffels, een verzetsvrouw die overliep naar de vijand toen ze ontdekte dat haar ondergedoken man een affaire had met haar zus. Uit wraak gaf ze hem aan bij de Sicherheitsdienst en dat was het begin van een veenbrand die zich steeds verder uitbreidde: uiteindelijk bleken ruim 150 verzetsmensen en Joden door haar toedoen aan de Duitsers te zijn uitgeleverd. Tientallen belandden er voor het vuurpeloton of in de gaskamer. Haar vernietigende werk duurde echter ‘slechts’ zeven maanden: een knokploeg ontmaskerde de 23-jarige ze stierf ‘op gruwelijke wijze’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen