Van verzetsvrouw tot verraadster: nieuw boek van Erik Schaap

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het ‘huiveringwekkende verhaal van een Zaanse verzetsvrouw die zich ontpopte als één van de grootste verraders uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis’ is op schrift gesteld door Erik Schaap en verschijnt op 25 januari bij Alfabet Uitgevers onder de titel De verraadster. Haar naam: Franci Siffels, de verzetsvrouw die overliep.

 

Het is november 1943 als Franci de Munck – Siffels illegale koeriersdiensten verricht en een Joods jongetje in haar huis verbergt. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zus, geeft ze de Sicherheitsdienst het onderduikadres van haar wederhelft. Uit het liefdesdrama ontstaat een meedogenloze jacht op het verzet. ‘De 23-jarige, verleidelijke Franci ontpopt zich daarbij als een hondsbrutale infiltrante. Ze verraadt ruim 150 verzetsmensen en Joden,’ aldus de uitgeverij in een persbericht.

Tientallen slachtoffers

‘Tientallen arrestanten belanden voor het vuurpeloton of in de gaskamer. Geen andere vrouw weet in zo’n korte tijd zoveel ‘terroristen’ in Duitse handen te spelen als deze Zaanse vrouw.’ Haar vernietigende werk duurt desondanks maar kort. Een knokploeg ontmaskerde de jaagster en zeven maanden na de impulsief begonnen strafexercitie tegen haar echtgenoot stierf de nog jonge vrouw ‘op gruwelijke wijze’. Schaap ontrafelde het onthutsende levensverhaal van een communistische verzetsstrijdster die de verpersoonlijking werd van verraad in oorlogstijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen