Subsidie waterschap voor vergroening meer schoolpleinen

Klazien Hartog tussen de twee wethouders.
Klazien Hartog tussen de twee wethouders.
Foto: HHNK

Zaanstad heeft 21.000 euro gekegen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de aanleg van veertien klimaatbestendige schoolpleinen. Dit is één van de acht projecten die HHNK subsidieert vanuit de Kan-regeling.

Via deze subsidieverordening Klimaat Actief Noorderkwartier kunnen gemeenten voor projecten die de leefomgeving klimaatbestendiger maken tot 30 procent subsidie krijgen. De regeling is bedoeld om de uitvoering te versnellen. Waterschapsbestuurder Klazien Hartog overhandigde het bedrag gisteren symbolisch aan wethouder Wessel Breunesse. ‘Het waterschap werkt dagelijks aan een klimaatbestendiger Noorderkwartier. Maar behalve ingrepen in het watersysteem moeten er ook in de ruimtelijke omgeving aanpassingen gedaan worden. Iedereen in het gebied zal een steentje moeten bijdragen,’ aldus Hartog.

Weersextremen

Alleen door samenwerking kan overlast vanwege weersextremen en dus ook maatschappelijke ontwrichting zoveel mogelijk beperkt worden, is har overtuiging. ‘Deze subsidie is een zetje in de rug voor gemeenten om projecten uit te gaan voeren. De herinrichting van de schoolpleinen kan zo ook weer een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.’ Zaanstad is vorig jaar gestart met het vergroenen van de schoolpleinen. ‘We ondersteunen daarbij schoolbesturen en zijn sinds dit jaar ook ambassadeurgemeente. Groene schoolpleinen zijn klimaatadaptief en een fijne en gezonde leer- en speelomgeving voor kinderen. Met deze bijdrage kunnen we nog meer schoolpleinen groener maken,’ aldus Breunesse.

Plek voor lessen

Zijn collega Natasja Groothuismink van Onderwijs ziet het belang ook: ‘Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen heeft de gemeente de ambitie om binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Ook kunnen scholen het plein inzetten voor reken-, taal- of natuurlessen.’ e Windroos in Zaandam was voorlopig de laatste school die een groen plein kreeg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen