Kinderen De Windroos kunnen genieten van groen plein

Foto: Google Street View

Basisschool De Windroos in Zaandam heeft een flink groener plein gekregen. Er zijn tegels weggehaald, appel- en perenbomen geplant en er is een zogenoemde beleeftuin aangelegd. De wethouders Natasja Groothuismink en Wessel Breunesse verrichten maandag de officiële opening.

‘Een groen schoolplein is klimaatbestendig en een gezonde plek waar kinderen tijdens het buitenspelen bekend en vertrouwd raken met de natuur,’ aldus Breunesse over het belang van de ingreep. Op het plein staan nieuwe houten speeltoestellen en een vogelnestschommel die ook geschikt is voor kinderen met een beperking. Ook zijn er heuvels en hoogteverschillen toegevoegd.

Zitmuur

Tegels zijn vervangen door boomschors en kleischelpen. De oude tegels zijn opgestapeld tot een zitmuur. Op het schoolplein staan bloeiende heesters, klimplanten, siergrassen, knotwilgen en bessenstruiken. Veel van het werk is uitgevoerd door aannemer de Twee Heren uit Grootebroek. De Windroos heeft zelf ook veel werk verricht om allerlei fondsen te werven.

De school zorgt zelf voor het onderhoud van het plein. ‘Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen heeft de gemeente de ambitie om binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Ook kunnen scholen het plein inzetten voor reken-, taal- of natuurlessenm,’ aldus Groothuismink.

Ambassadeur

Zaanstad ondersteunt scholen die binnenkort aan de slag gaan – of al bezig zijn – met het vergroenen van hun plein. Zaanstad is dit jaar benoemd tot ambassadeursgemeente Speelse en natuurrijke schoolpleinen. Dit betekent dat de gemeente de aanpak voor groene schoolpleinen breder gaat delen en zich inzet om andere gemeenten te inspireren om ook met de pleinen aan de slag te gaan.Zitmuur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen