Het samenwerkingsverband SolarNL met daarin onder meer het Wormerveerse bedrijf Energyra wil binnen enkele jaren meerdere fabrieken voor zonnepanelen in Nederland bouwen. Voor dit 'ambitieuze' plan vragen ze om 312 miljoen euro aan overheidsinvesteringen uit het Nationaal Groeifonds.
De groep bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen wil met de zonnepanelen van eigen bodem de afhankelijkheid van China verkleinen. Naast producent Energyra zijn onder andere onderzoeksinstituut TNO, de Hogeschool van Amsterdam en de bedrijven Solarge en Exasun in vertegenwoordigd. Daarnaast maakt een dochteronderneming van de fabrikant van elektrische auto's Lighthyear, die onlangs geplaagd werd door een faillissement, deel uit van het consortium. Ook Energyra ging al eens bankroet .
De samenwerkende bedrijven willen dat de fabrieken uiteindelijk circulaire zonnepanelen gaan maken. Dat betekent dat materialen en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt moeten worden. Daarnaast wordt gehoopt dat de zonnepanelen van Nederlandse makelij toepasbaar worden op daken die nu nog niet geschikt zijn voor standaardpanelen, zoals van voertuigen. Nu komt nog 97 procent van de zonnepanelen in Nederland uit China. SolarNL vindt het geen goede zaak om zo afhankelijk te zijn van buitenlandse regimes voor de eigen duurzame energievoorziening. Het consortium wil dan ook dat de volledige productieketen voor zijn zonnepanelen binnen Europa blijft.
SolarNL verwacht voor het project in totaal 898 miljoen euro nodig te hebben. Naast de investering uit het Groeifonds mikt het consortium op nog eens 181 miljoen euro aan overige publieke investeringen. Daarnaast moet 586 miljoen euro van private investeerders komen. Het vorige kabinet zette het Nationaal Groeifonds op om te kunnen investeren in projecten die de economie van Nederland op de lange termijn groei opleveren. In totaal gaat het om 20 miljard euro aan geld om te investeren tussen 2021 en 2025.