Geen vuurwapens gezien tijdens ongeregeldheden in en om Sade

Foto: Still uit video De Telegraaf

Er is tijdens de ongeregeldheden in en om partycentrum Sade in de nacht van 25 op 26 december niet gedreigd met vuurwapens.

Er was al voor de hommeles aan de Mahoniehout in Zaandam begon wel een melding bij de politie gedaan door een beveiliger die een telefoongesprek had afgeluisterd waarin een bezoeker een onbekende gesprekspartner vroeg om met een vuurwapen naar het zalencentrum te komen. Voor zover bekend was er nadien echter geen schiettuig aanwezig.

Onderzoek naar vergunning(en) loopt nog

Dat antwoordt het college op vragen van de Partij voor Ouderen en Veiligheid over de ernstige incidenten tijdens een feest met rond 300 bezoekers uit Eritrea. Als gevolg daarvan besloot de burgemeester om Sade acht weken te sluiten. Nog voordat die tijdelijke maatregel afloopt wordt besloten of het noodzakelijk is om over te gaan tot intrekking van de vergunning(en) van de exploitant van het centrum.

Kosten niet te verhalen

Uit de beantwoording van de POV-vragen wordt ook duidelijk dat de kosten die zijn gemaakt voor de massale politie-inzet in en rond Sade ‘helaas’ niet kunnen worden verhaald op de ondernemer. Het was de beveiliging van Sade die de hulp van de politie inriep, waarop die al snel besloot dat assistentie van omliggende eenheden raadzaam was. Bij een dergelijke opschaling hoort ook de inzet van de Koninklijke Marechaussee.

Vier arrestaties

Er zijn uiteindelijk vier arrestaties verricht: één verdachte is aangehouden voor poging tot zware mishandeling van een beveiliger en drie wegens openlijke geweldpleging tegen de politie. De beveiliger raakte als enige gewond tijdens het geweld.

Vanuit de politiehelikopter zijn luchtopnamen gemaakt zodat de mensen in de meldkamer zich een goed beeld konden vormen van de situatie. Het optreden van de politie richtte zich primair op het zo snel mogelijk herstellen van de openbare orde en niet op het arresteren van zoveel mogelijk oproerkraaiers, zo blijkt ook uit het relaas van het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen