Eigenaar Sade legt zich niet neer bij gedwongen sluiting van acht weken

Foto: Twitter / NRC

Zalencentrum Sade aan de Mahoniehout in Zaandam moet op last van de burgemeester acht weken dicht naar aanleiding van de ongeregeldheden in de nacht van 25 op 26 december. Eigenaar Ferdi Kilic heeft al aangekondigd daar bezwaar tegen aan te tekenen bij de rechter.

De excessen tijdens en na een Eritrees feest vormden volgens Jan Hamming ‘een ernstige verstoring van de openbare orde en het woon- en leefklimaat’ in de omgeving. ‘We hebben dit hoog opgenomen. Het mag niet gebeuren dat een feest zo uit de hand loopt. De agressie en het geweld waar politiemensen vervolgens mee geconfronteerd zijn, is onacceptabel.’

Bij het feest waren zo’n 350 mensen aanwezig, van wie velen te veel hadden gedronken. Er ontstonden vechtpartijen, waarbij werd gedreigd met vuurwapens. Nadat de eigenaar besloot de zaal te ontruimen weigerde een groep jongeren weigerde te vertrekken. De daarop ingeschakelde politie werd bekogeld met flessen, stoelen en stenen.

Niet goed voorbereid

Uit onderzoek van de gemeente is naar voren gekomen dat Kilic niet goed was voorbereid op het feest en dat er te weinig en bovendien niet-gecertificeerde beveiligers aanwezig waren. Hun gedrag heeft volgens de gemeente mede geleid tot de escalatie.

Hamming rekent de eigenaar de nalatigheid zwaar aan, omdat bij een vergelijkbaar feest in juli vorig jaar ook al misging. Hij wil met de sluiting een voorbeeld: ‘De sluiting is een duidelijk signaal dat je als horecaondernemer verantwoordelijk bent voor wat er in jouw zaak gebeurt.’

Politiek

Kilic zegt in Dagblad Zaanstreek te vermoeden het slachtoffer te worden van een politiek spelletje. Tegenover NHNieuws sprak hij van ‘gigantische gevolgen’. ‘Niet alleen voor ons, maar ook voor iedereen die bij ons een trouwfeest geboekt heeft.’ Hij schat de schade op meer dan 10.000 euro.

.

 

Reacties

0