112

Honderden jongeren uit Eritrea met elkaar op de vuist in Zaandam

Foto: Twitter / NRC

Een grote politiemacht heeft afgelopen nacht drie aanhoudingen verricht en een groep jongeren uit Eritrea vanochtend rond zes uur per trein van Zaandam naar Amsterdam gestuurd. Ze waren betrokken bij vechtpartijen in zalencentrum Sade en in de stad.

Drie- tot vierhonderd Eritreeërs waren vanuit heel Europa naar het zalencentrum gekomen om een concert bij te wonen, maar in de zaal gingen de bezoekers met elkaar op de vuist. Tijdens de ontruiming van het zalencentrum werden politiemensen en beveiligers bekogeld met flessen en stoelen. De politie heeft de mensen uiteindelijk met geweld het pand uitgezet. Buiten keerde de menigte zich wederom tegen de politie en bekogelde de agenten met onder meer stenen. Met de uiteindelijke inzet van circa 80 politiemensen zijn verschillende charges uitgevoerd.

Drie mannen van 22 (Duitsland), 28 (Heiloo) en 29 jaar (Hoorn) zijn gearresteerd wegens openlijke geweldpleging en overgebracht naar het politiebureau.

Volgens een politiewoordvoerder is er ’flink wat geweld’ gebruikt door de jongeren. De portiers hadden volgens haar tevergeefs geprobeerd om het pand te ontruimen. Nadat de situatie onder controle was, gingen de groepen uiteen waarna het nog een tijdje onrustig was in het centrum.

De plaats van handeling was het Sade Center aan de Mahoniehout. Dat kwam al eerder in opspraak nadat er afgelopen zomer een vrouw bewusteloos werd geslagen met een stoel. Die vechtpartij was aanleiding voor vragen van de Partij voor Ouderen en Veiligheid aan het college, omdat omwonenden al ‘zeker vier jaar’ last van Sade zouden hebben.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen