POV: ongekend geweld tegen de politie en maar drie arrestaties: hoe kan dat?

Foto: Still uit video De Telegraaf

De POV vraagt zich in vragen aan de burgemeester af hoe het kan dat tijdens de ongeregeldheden in de vroege ochtend van 26 december in en om zalencentrum Sade in Zaandam slechts drie arrestaties zijn verricht. En dat terwijl de politie is bekogeld met flessen, fietsen en stenen en er door de vechtersbazen zou zijn gedreigd met het gebruik van vuurwapens.

Klopt dat laatste en zijn er ook vuurwapens aangetroffen, wil fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid weten. Hij is bovendien benieuwd waarom de feestgangers niet preventief zijn gefouilleerd voor ze Sade mochten verlaten, om vast te stellen of er sprake was van verboden wapenbezit. Om een helder beeld te krijgen van de situatie wil de POV verder nog weten:

  • Wat was uw rol als burgemeester op de ochtend van de vechtpartij?
  • Wat was de reden voor de zeer grote inzet van politie?
  • Waarom was er Koninklijke Marechaussee aanwezig?
  • Wat was de reden van de inzet van de helikopter van de politie?
  • Hebben er maar drie bezoekers zich schuldig gemaakt aan de agressie tegen de hulpverleners van de politie?
  • Zo nee, waarom zijn deze niet aangehouden?

De POV stelde eerder dit jaar ook al vragen naar aanleiding van overlast rond het zalencentrum aan de Mahoniehout. ‘Bewoners worden geïntimideerd en ervaren met grote regelmaat overlast van schreeuwende bezoekers in de nachtelijke uren en parkeerproblemenin de omgeving van het centrum,’ schrijft Van der Laan nu.

Verantwoordelijkheid bij de uitbater?

Op onze vraag of u het met ons eens was dat de uitbater van het zalencentrum verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn bezoekers zowel binnen als buiten het centrum heeft u bevestigend geantwoord. Het Horecaconvenant is er eveneens duidelijk over,’ vervolgt hij. Waarna nog enkele vragen volgen:

  • Bent u met ons van mening dat ook nu de uitbater van het zalencentrum verantwoordelijk is voor het gedrag binnen en buiten het centrum?
  • Zo ja, is de uitbater dan ook verantwoordelijk voor de gemaakte kosten voor de grote inzet van de hulpdiensten?
  • Gaat u onderzoeken of de uitbater van het centrum heeft gehandeld volgens de verleende vergunning?
  • Het betrof een feest waarvoor bezoekers uit geheel Europa naar Zaandam zijn gekomen. Heeft de uitbater van het centrum een risicoanalyse laten doen door de gemeente/politie/omgevingsdienst?
  • Welke afspraken zijn er na de eerdere problemen met de uitbater gemaakt ter voorkoming van overlast?

De Partij voor Ouderen en Veiligheid laat er geen twijfel over bestaan dat wat haar betreft de maat vol is: ‘Agressie tegen de politie is volgens de POV onacceptabel en wij verwachten dat u persoonlijk een hangslot op het pand aanbrengt.’

PVV Zaanstad

Ook de PVV, die in maart voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad, vindt dat Sade gesloten moet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen