CDA en DZ doen nieuwe poging van Eiland-torens af te komen

De 'betonnen muur' langs de Zaan.
De 'betonnen muur' langs de Zaan.
Foto: Rochdale

Het CDA en Democratisch Zaanstad zien in het verbod op de bouwvrijstelling voor stikstof een mooie kans om alsnog het bouwplan van corporatie Rochdale aan de Badhuisweg af te schieten. Ze willen er het liefst houtbouw in plaats van een ‘betonnen muur’ langs de Zaan.

De Vereniging Zaans Erfgoed, Erfgoedvereniging Heemschut, de voorzitter van architectuur platform Babel en de door Rochdale ingehuurde cultuurhistorica Joosje van Geest vinden allemaal dat ‘het betonbouwplan’ van Rochdale voor de kop van Het Eiland geen recht doet aan de historische identiteit van deze plek, eens een houtcentrum bij uitstek. Nu de rechter afgelopen november de bouwvrijstelling voor stikstof naar de prullenbak verwees moeten alle bouwplannen opnieuw worden doorgerekend om de uitstoot te bepalen. Dat is gunstig voor houtbouw, redeneren het CDA en DZ: die werkwijze zorgt immers voor een enorme afname van de CO2-uitstoot ten opzichte van beton. En een bijkomend voordeel is nog dat de bouw sneller gaat.

Motie

Marc Wit (CDA) en JuliĆ«tte Rot (DZ) proberen met een motie te bereiken dat de twee omstreden woontorens met sociale huur die Rochdale wil bouwen alsnog van tafel gaan. ‘Als zoveel gerenommeerde erfgoedpartijen het betonbouwplan van Rochdale een slecht plan vinden en als houtbouw op deze historische plek een uitstekend duurzaam alternatief vormt, dan kan de raad toch niet anders dan ten halve keren?’ stelt het duo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen