Europees geld voor autotunnel onder spoor Guisweg

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad, Alkmaar, Dijk en Waard en de Vervoerregio Amsterdam hebben de Europese subsidie van maximaal 3,4 miljoen euro ontvangen om gelijkvloerse kruisingen ‘uit het spoor’ te halen. In Zaanstad gaat het dan om de spoorwegovergang bij de Guisweg, waarvoor 550.000 euro beschikbaar komt.

Daar komt een tunnel onder het spoor om de doorstroming en de verkeersveiligheid te verbeteren, hoewel algemeen het gevoel heerst dat een ondertunneling van het spoot effectiever zou zijn. Daar is echter geen geld voor. De Europese Unie wil in het kader van de Green Deal meer treinen laten rijden en de CO2-uitstoot terugdringen. Door tunnels aan te leggen onder spoorlijnen wordt het spoor veiliger. In een eerder bericht werd overigens nog gerept van ‘het vervangen van spoorkruisingen door viaducten en tunnels,’ waarmee ook onderzoek naar een spoortunnel weer open leek.

Belangrijk

Er is nu nadrukkelijk sprake van ’tunnels onder het spoor’.’Door de onderdoorgang onder de Guisweg verbeteren we de doorstroming voor het verkeer én de verkeersveiligheid. Daarnaast maakt dit de weg vrij voor meer treinen van en naar Zaanstad zodat onze inwoners kunnen rekenen op kwalitatief goed OV. Door de groei van de stad is het belangrijk om te investeren in een goede bereikbaarheid. Voor het OV, de fiets en de auto,’ aldus wethouder van Mobiliteit Gerard Slegers nu in een reactie.

Dat de EU nu al subsidie toekent voor de planfase is een opsteker, omdat dit betekent dat de kans aanzienlijk is dat de Unie ook geld zal uittrekken voor de realisatiefase. Eerder maakte het Rijk bekend dat 11,2 miljoen euro extra uit te trekken voor de Guisweg. De verwachting is dat het aantal mensen dat met de trein reist in de toekomst toeneemt. Daarom wordt er nu flink geïnvesteerd in een snel en veilig spoor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen