Europees geld voor onderzoek naar spoorkruising Guisweg

Foto: Google Street View

De Europese Unie steekt 3,4 miljoen euro in het spoor tussen Zaandam en Heerhugowaard, de zogenoemde Zaancorridor. Met het geld wordt onderzoek gedaan naar het vervangen van spoorkruisingen door viaducten en tunnels, onder meer bij de Guisweg. Daarna kan opnieuw subsidie worden aangevraagd voor de uitvoering.

De gemeenten Alkmaar, Dijk en Waard en Zaanstad sloegen de handen ineen om de Highspeed Train Connection Amsterdam / Zaancorridor te realiseren, waarbij Alkmaar het voortouw nam. Die gemeente wil ondertunneling van de Helderseweg; Dijk en Waard een tunnel onder de Zuidtangent. Er werd daarom een plan ingediend voor het opheffen van de drie hinderlijke spoorkruisingen.

Woningbouw

Dat wordt des te dringender door de gepande woningbouw ten noorden van de Metropoolregio Amsterdam: zo worden in de regio Alkmaar alleen al tussen nu en 2030 zo’n 30.000 woningen gebouwd, meldt Streekradio Alkmaar. Het college van Zaanstad heeft onlangs op basis van een second opinion de aanleg van een verdiept spoor bij de Guisweg in Zaandijk nog afgeserveerd vanwege de hoge kosten. De vraag is of die optie nu toch weer dichterbij komt. Het zou in de gemeenteraad en daar buiten de handen zeker op elkaar krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen