In 2040 openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk

Foto: Provincie Noord-Holland

Alle overheden die openbaar vervoer verzorgen hebben met elkaar afgesproken dat in 2040 het OV voor iedereen volledig toegankelijk is. Het akkoord wordt op 7 november in Den Haag ondertekend. De Vervoerregio Amsterdam regelt wie het Zaanse busvervoer uitvoert.

In het Programma van Eisen voor de concessie voor het OV in de Zaanstreek en Waterland na december volgend jaar staat nog dat ‘de concessiehouder ervoor zorgt dat het materieel toegankelijk is, zodat zoveel mogelijk mensen van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, hetgeen niet wil zeggen dat iedereen het openbaar vervoer voor elke reis zal kunnen gebruiken’. Daar moet dus met de nieuwe afspraken een schepje bovenop voor de nieuwe vervoerder EBS of de opvolger daarvan voor de Vervoerregio.

Provincie

De provincie is opdrachtgever in een groot deel van de rest van Noord-Holland. Gedeputeerde Jeroen Olthof zegt dat er al veel gedaan is aan de verbetering van de toegankelijkheid, met bijvoorbeeld lage-vloerbussen en halteborden met een omroepsysteem voor mensen die blind of slechtziend zijn. ‘Maar het kan altijd beter, daarom is het goed dat we met zoveel partijen deze gezamenlijke ambitie hebben vastgelegd.’

Bushaltes

De provincie gaat eerst aan slag met het verbeteren van de toegankelijkheid van de bushaltes. Daarbij kan gedacht worden aan een goede hoogte van de halte voor een gemakkelijke instap, ribbeltegels voor blinden en slechtzienden, maar ook aan de breedte van de halte om met een rolstoel makkelijker in en uit de bus te komen. Noord-Holland brengt nu in kaart welke haltes nog niet (volledig) toegankelijk zijn en vervolgens wordt een plan gemaakt wanneer ze aangepakt worden. Hoe de Vervoerregio Amsterdam dit gaat aanpakken is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen