Connexxion niet langer busvervoerder in onze regio

Foto: Flickr / Harry

Het omstreden bedrijf EBS verzorgt vanaf december volgend jaar het busvervoer in de hele regio Zaanstreek – Waterland. EBS deed samen met Transdev (Connexxion) mee aan de aanbesteding voor de concessie voor tien jaar. EBS won omdat het aanbod het beste aansloot bij de wensen en ambities van de Vervoerregio Amsterdam.

Voor de Zaanstreek is EBS nieuw; in Waterland rijdt het bedrijf al. Voorzitter van de vervoerregio Egbert de Vries feliciteerde EBS via een persbericht met het winnen van ‘deze mooie, nieuwe, ambitieuze, duurzame en inclusieve vervoerconcessie’. ‘Ik denk dat de vervoerregio en EBS samen de reizigers in dit gebied een heel goed en hoogwaardig openbaar vervoeraanbod bieden. Ik dank beide vervoerders voor hun inschrijving. Het getuigt van lef dat zij dit in deze onzekere tijd voor het openbaar vervoer aan hebben gedurfd,’ aldus De Vries.

Nasleep corona

Hoewel de inschatting is dat de gevolgen van de coronapandemie bij het ingaan van de nieuwe concessie nog niet volledig zullen zijn verdwenen, gaat EBS starten met een hoog vervoersaanbod. Verder belooft de vervoerder snel in te zullen spelen op veranderende omstandigheden zoals groeiende reizigersaantallen en in te zullen zetten op technologische vernieuwing. Denk daarbij aan betalen met andere middelen dan de OV-chipkaart en het plannen van deur-tot-deur reizen.

Uitstootloos

Ook zal EBS nog meer dan in de huidige concessie inzetten op inclusiviteit, zodat alle verschillende doelgroepen optimaal van de bus gebruik kunnen maken. De vervoerregio heeft de ambitie om alle bussen vanaf de start van de nieuwe concessie volledig emissieloos te laten rijden. Portefeuillehouder duurzaamheid van de Vervoerregio is onze wethouder Gerard Slegers: ‘Als het aan ons ligt rijden over anderhalf jaar alle bussen in Zaanstreek – Waterland uitstootloos. Daar gaan we, ondanks enkele onzekerheden zoals de stroomvoorziening nog steeds voor,’ laat hij weten.

EBS is omstreden vanwege het optreden van het Israëlische moederbedrijf Egged Bus Systems in de Palestijnse gebieden. Volgens de wereldwijde organisatie BDS – Boycot, Desinvestering en Sancties – verzorgt Egged het busvervoer van, naar en tussen de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en wordt daarbij gebruikgemaakt van wegen die dwars door Palestijns gebied lopen, maar verboden zijn voor Palestijnen zelf. Het voert zelfs gesegregeerde busdiensten uit, met bussen die verboden zijn voor Palestijnen, aldus EBS Nederland.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen