112

Aantal gestolen fietsen veel groter dan eerst geraamd

Stalling De Droogschuur in Zaandam is berucht om de vele diefstallen.
Stalling De Droogschuur in Zaandam is berucht om de vele diefstallen.
Foto: Nunc Architecten

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (Safe) ging er vanuit dat er vorig jaar in ons land 550.000 rijwielen ontvreemd waren, maar uit cijfers van de Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt nu dat per slachtoffer soms meerdere fietsen weg waren. Dat resulteert in 735.000 gestolen fietsen – meer dan 2000 per dag.

Volgens Safe worden fietsen overal vandaan gehaald: wnkelcentra, stallingen van scholen, bedrijven en ziekenhuizen. In Zaandam is De Droogschuur bij het station berucht. ‘We hebben het allang niet meer over alleen gelegenheidsdieven, maar over professionele bendes die met busjes op pad gaan en tientallen fietsen per keer stelen,’ zegt Safe-voorzitter Guus Wesselink. De rijwielen vinden in Polen, Duitsland, België en het voormalige Oostblok gretig aftrek.

Gewilde buit

E-bikes zijn een gewild artikel voor criminelen: ‘De verdienste is al snel 1000 euro per e-bike en handhaving en toezicht zijn er nauwelijks.’ Het is duidelijk dat het probleem alleen op te lossen is als betrokken partijen elkaar helpen, aldus Safe. ‘Gebeurt dit niet, dan lopen de diefstalcijfers alleen maar verder op.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen