Waarschuwing voor criminelen die inspelen op sluiting van horecapanden

Foto: Flickr

De Amsterdamse afdeling van Horeca Nederland dringt er bij de gemeente op aan etablissementen niet langer voor onbepaalde tijd te sluiten na een incident. Dat beleid zou tot gevolg hebben dat ondernemers door criminelen onder druk worden gezet.

Dat meldde Het Parool. De belangenvereniging reageert naar aanleiding van de handgranaat die vorige week bij club Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat voor de deur werd gevonden. Amsterdam timmert om gevaar voor omwonenden te voorkomen horecagelegenheden na dergelijke incidenten consequent dicht. Dat weten de eigenaren, maar afpersers ook.

Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam sluit niet uit dat criminelen proberen horecaondernemers geld afhandig te maken door met geweld te dreigen, wat ook al bij coffeeshops zou gebeuren. De tactiek van de geboden ‘bescherming’ die bekend is van de Italiaanse Maffia en het Chicago van voor de oorlog.

In Zaanstad worden met enige regelmaat panden waar illegale of gevaarlijke activiteiten worden geconstateerd of waar sprake is geweest van geweld voor bepaalde tijd gesloten. Dat gebeurde in Zaandam onder meer met partycentrum Sade aan de Mahoniehout na geweld en om redenen van openbare orde en veiligheid met waterpijpcafé Biladi Lounge in de A.F de Savornin Lohmanstraat en branchegenoot Havanna aan de Rozengracht, een snackbar aan de Zuidervaart, een koffiehuis in de Brigantijnstraat, Rock Café Jinx aan de Zuiddijk en coffeeshop Moonlight in de Czarinastraat. De laatste verloor later zelfs zijn vergunning.

Geen aanwijzingen voor betrokkenheid criminelen

In geen van deze Zaanse gevallen lijken derden welbewust te hebben aangestuurd op sluiting dan wel te hebben gedreigd dat te doen, maar het risico lopen van een tijdelijke verzegeling van een pand en het daarmee gepaard gaande omzetverlies zou ondernemers er ook hier zomaar toe kunnen bewegen dan liever in de buidel te tasten. Volgens de website van Horeca Nederland is een op de tien ondernemers de afgelopen vijf jaar met afpersing geconfronteerd en komt het zeker ook in de eigen branche voor.

Al zeven jaar geleden zei de toenmalige hoofdofficier van justitie van het landelijk parket Gerrit van der Burg, nu voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, in een interview met NRC Handelsblad dat criminelen door afpersing en bedreiging een machtspositie in de horecasector hadden opgebouwd. ‘Wij komen in onze onderzoeken situaties tegen waar het deurbeleid – wie mag de kroeg binnen – vrijwel volledig wordt bepaald door criminelen.

‘Criminelen zeggen tegen cafébazen: wij zorgen tegen betaling dat er geen verkeerde types binnenkomen. Veel ruimte om het aanbod te weigeren, wordt niet gegeven,’ aldus Van der Burg. Maar wellicht wel een waarschuwing – al dan niet in de vorm van een handgranaat of de dreiging van ongeregeldheden en dus een bestuurlijke maatregel om het pand te sluiten.

Er bestaat een Vertrouwenslijn Afpersing, waar gevallen anoniem gemeld kunnen worden – ook wanneer het een vermoeden betreft dat iemand anders het slachtoffer is geworden van afpersers. Het blijken vooral kleine middenstanders te zijn die de hulplijn bellen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen