Prijsverhogingen energie uitgesteld, eenheid in Europa

Foto: Publicdomainpictures.net

EU-ministers zijn het eens geworden over de eerste maatregelen die de energierekening voor burgers omlaag moeten brengen. Het gaat om verplichte bezuinigingen op het stroomverbruik, heffingen op de hoge winsten die energiebedrijven boeken en een ‘solidariteitsbijdrage’ van bedrijven die via fossiele brandstoffen stroom opwekken.

‘We hebben vandaag een grote stap gezet met een pakket aan maatregelen die rust moeten brengen op de energiemarkt,’ zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. ‘Nederland heeft de belangrijke noodmaatregelen gesteund: een besparingsdoel op elektriciteit van vijftien procent en het teruggeven van de extra winsten die fossiele en stroomproducenten nu maken aan huishoudens met een hoge energierekening.’  Nederland en de andere EU-landen moeten de maatregelen nu nationaal uitwerken.

Verdeeldheid

De ministers praten nog verder over mogelijke andere ingrepen om de energieprijzen te verlagen. Een meerderheid van de 27 lidstaten wil een prijsplafond voor gas, maar dat plan zorgt voor grote verdeeldheid. Onder meer Nederland en Duitsland zijn daar tegen. Volgens diplomaten wordt deze hoogoplopende kwestie overgelaten aan de EU-leiders, die volgende week in Praag bijeen komen.

Uitstel prijsverhogingen

In Nederland actieve energiebedrijven met aan de staart Greenchoice hebben inmiddels laten weten de verhoging van hun variabele tarieven enkele weken uit te stellen, na kritiek van de Autoriteit Consument & Markt. Eneco, Essent en Vattenfall overtraden volgens de ACM de wet met hun plotse prijsverhogingen voor gas en elektriciteit.  Volgens de toezichthouder moeten energieleveranciers klanten daar minimaal 30 dagen van tevoren over inlichten. Daar lijken ze zich nu aan te gaan houden, omdat anders boetes dreigden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen