Bewoner Havenstraat wil geluidsoverlast vuurwerk inperken

Foto: Flickr / Carolien Coenen

Een bewoner van de Havenstraat in Zaandam heeft zich bij burgemeester Jan Hamming beklaagd over een vuurwerkvergunning voor een bruiloft. Op 9 september rond 22:00 uur werden ‘zeer veel honden, katten en andere dieren alsmede vele jonge kinderen wreed opgeschrikt door een uiterst luide vuurwerkshow,’ aldus het schrijven.

Wanneer de show ‘met minder herrie en meer visueel genot gepaard was gegaan’ had de klager dat voor lief genomen. Maar het lawaai wordt omschreven als ‘echt vreselijk’. ‘Aangezien in het restaurant vaker zeer feestelijke gelegenheden zoals een bruiloft plaatsvinden, vrees ik dat zulke shows vaker zullen voorkomen,’ aldus de bewoner. Die  verzoekt de burgemeester om strenge eisen te stellen met betrekking tot de lawaaioverlast vuurwerk en shows alleen nog te faciliteren als het lawaai ‘drastisch ingeperkt’ wordt.

Vluchtelingen

Een saillant detail is dat aan de Havenstraat ook de twee riviercruiseschepen liggen waarop Oekraïense oorlogsvluchtelingen worden opgevangen, met voor de hand liggende reacties op onverwachte, harde knallen. De veiligheidsregio waarschuwt nu bijvoorbeeld om hen voor te bereiden op de maandelijkse test van het luchtalarm, waarbij traumatische herinneringen boven kunnen komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen