Riviercruiseschepen langer hier voor opvang Oekraïners

Foto: Gemeente Zaanstad

De twee riviercruiseschepen Lisabelle en Cezanne die sinds mei aan de Havenstraat in Zaandam liggen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zullen daar in elk geval  tot 30 november 2023 aangemeerd blijven, respectievelijk negen en zes maanden langer dan oorspronkelijk voorzien. In totaal gaat het dan om anderhalf jaar.

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland

 

Zaanstad moest voor 1 juli aangeven of het de contracten met de eigenaren wilde verlengen en heeft dat nu gedaan, omdat er nog altijd opvangplekken te weinig zijn. In Zaanstreek – Waterland zijn momenteel een kleine 1000 plekken beschikbaar in een
gemeentelijke opvanglocatie.

Meerdere locaties

Op de Lisabelle zijn 155 plekken en op de Cezanne 100. In de de voormalige basisschool et Buut in de Zaandamse Parkstraat kunnen 45 Oekraïense vluchtelingen terecht en in een woning aan de Veerdijk in Wormerveer een familie van zeven.

Tijdelijke woningen

Voor de 312 modulaire units die samen met de regiogemeenten zijn aangeschaft voor zowel vluchtelingen uit Oekaïne als plaatselijke spoedzoekers is nog een geschikte plek gevonden in Zaanstad of elders in de regio. De zoektocht wordt regionaal gecoördineerd en gebeurt in samenwerking met de woningcorporaties. Onderzocht wordt nog steeds of het mogelijk is om een zeeferry aan te meren in Zaandam voor de opvang van ongeveer 1000 mensen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen