Visit Beemster opgenomen in netwerk Canon van NL

Foto: Visit Beemster

We realiseren het ons niet altijd, maar in onze omgeving bevindt zich op fietsafstand erfgoed om van te watertanden. Zoals de Droogmakerij de Beemster. Visit Beemster treedt vandaag toe tot het netwerk van de Canon van Nederland, waarin erfgoedinstellingen en musea samenwerken om de geschiedenis voor het voetlicht te brengen.

Droogmakerij de Beemster is een voorbeeld van de manier waarop Nederlanders hun land zelf inrichtten en het gebied staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tegenwoordig wonen en werken er mensen drieënhalve meter onder zeeniveau, maar aan het begin van de zeventiende eeuw was de Beemster nog een enorm meer. In 1607 werd besloten om het Beemstermeer droog te leggen: om de snel groeiende bevolking van Amsterdam te kunnen voeden was landbouwgrond nodig. In 1612 werd het meer drooggemalen en de Beemster ingericht met kavelsloten en wegen.

Door de eeuwen heen

De Canon van Nederland neemt mensen in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Oranjeleeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door het hele land de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Ook de Zaanse Schans is in de Canon opgenomen, onder het kopje ‘Frontlijn tijdens de Nederlandse opstand’. De landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen