Bevriezing bodem blijkt effectief tegen Aziatische duizendknopen

Foto: Flickr / Gertjan van Noord

Is er nu dan toch een wapen gevonden dat effectief is tegen de ook hier oprukkende Aziatische duizendknopen? Het technisch innovatiebureau Tibach experimenteerde vorig jaar met bevriezing van de grond als potentieel nieuwe bestrijdingsmethode en volgens de Wageningen Universiteit blijkt dat een effectieve manier om de invasieve exoot te bestrijden. Heet water bleek eerder niet effectief.

Tibach ontwikkelde een koelmachine in een container, van waaruit koelmiddel met een temperatuur van -35 tot -45 graden Celsius naar in de grond geplaatste vriespijpen gepompt. Hierdoor bevriest de grond, sterven de wortels af en kunnen niet meer uitlopen. Het probleem bij de woekerende duizendknopen is dat één stukje achtergebleven wortel alweer kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Volgens de universitaire onderzoekers Chris van Dijk en Willem de Visser is het technisch mogelijk om grotere grondvolumes in 21 dagen af te koelen tot -10 graden en is dat een effectief middel tegen Aziatische duizendknopen.

Geen bodemschade

 ‘In de grondmonsters die na de behandeling en ontdooien van de grond zijn verzameld, zijn geen vitale wortelstokfragmenten aangetroffen’, aldus hun rapport. De behandeling heeft geen ernstige nadelige gevolgen voor de bodem en het bodemleven. De zaden van diverse kruiden en grassen bleken na het ontdooien van de grond de behandeling overleefd te hebben. Aanbevollen wordt om het in de zomer uitgevoerde onderzoek te herhalen bij lagere temperaturen. Daarnaast moet er meer onderzoek komen naar het energieverbruik en naar de kosten van de methode. De prijs per vierkante meter is nog onbekend.

Het is niet zo dat een strenge winter genoeg zou zijn om ons land te bevrijden van de duizendknopen, die onder andere rioleringen en funderingen kunnen verwoesten. Dan dringt de kou slechts enkele centimeters diep in de grond door, terwijl de duizendknoop tot wel drie meter diep in de bodem wortelt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen