Aantal plekken met Japanse duizendknoop groeit nog steeds

Foto: Flickr / Gertjan van Noord

Er komen nog steeds nieuwe locaties bij op de interactieve kaart waarmee de gemeente bijhoudt waar de Japanse duizendknoop is gesignaleerd. Wie een plant ziet die er nog niet op staat wordt gevraagd dit door te geven via Zaanstad Slim Melden.

Plekken waar de plant gemeld is.

 

De exoot overwoekert andere planten en zorgt voor schade aan onder andere de natuur, wegen en gebouwen. De gemeente gaat hem in de openbare ruimte te lijf met begrazing door schapen en door maaien en afvangen. Vrijwiliigers kunnen zich via GroenZaans aanmelden bij de Zaanse 1000-knoopbrigade.

Wie er op het eigen erf mee te maken krijgt moet proberen om de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven. De verwijderde delen van de plant moeten bij het restafval: de gemeente meldde eerder dit jaar dat ze ‘gewoon bij het groenafval in de GFT-bak’ konden:  ‘HVC gebruikt voor het maken van compost machines die alle zaden en kiemen, dus ook die van de Japanse duizendknoop, doden. Er bestaat daarna geen gevaar meer voor verspreiding.’ Dat advies werd echter na kritiek schielijk ingetrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen