Injecteren met heet water krijgt duizendknoop niet weg

Foto: Pixabay / HOerwin56

Proeven elders hebben een groot voordeel: er kan gratis meegeprofiteerd worden van de resultaten. Wat betreft de strijd tegen de Aziatische duizendknoop, die in Zaanstad vooral door vrijwilligers van Groen Zaans wordt gevoerd, heeft de provincie Gelderland een antwoord aangeleverd op de wat-te-doen-vraag: bestrijding met heet water is niet 100 procent effectief.

Na drie jaar met vijf tot zeven behandelingen per jaar bleek de invasieve woekeraar op geen enkele plek helemaal te zijn uitgeroeid. De provincie zet de proef nog door op een paar locaties in de bermen van wegen, waar de stengels die nog opkomen uit de grond getrokken worden. Door heet water te injecteren in de grond worden de wortels van de duizendknoop verzwakt. Er ontstaan onder meer brandwondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De plant raakt verzwakt en de haarden worden kleiner. Maar dé oplossing is het niet.

De bestrijding lijkt in elk geval meer kans van slagen te hebben op schaduwrijke plekken, zo blijkt uit het verslag van de stichting Probos die de proef waarbij vier aannemers betrokken waren begeleidde. Er werd met verschillende heetwatertechnieken gewerkt op 41 locaties naast provinciale wegen, omdat daar de problemen het grootst zijn. De grote planten kunnen het zicht belemmeren en daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brengen. De duizendknoophaarden hadden een minimale omvang van tien vierkante meter en een maximale oppervlakte van 500 vierkante meter. Daar waren Japanse, Boheemse of Sachalinse duizendknopen aanwezig.

Meer beheersing dan bestrijding

De methode waarbij eenmalig een grote hoeveelheid heet water is toegediend gevolgd door uittrekken lijkt een grotere wortelsterfte tot gevolg te hebben dan een aantal keer per jaar een kleinere hoeveelheid injecteren, is één van de uitkomsten van de proef. Het is onbekend hoe lang duizendknoop behandeld moet worden met heet water totdat hij verdwenen is, is een andere. ‘Uit de voorlopige resultaten blijkt dat drie jaar daarvoor te kort is. Waarschijnlijk is de heetwatermethode meer een beheersings- dan een bestrijdingsmethode.’

Aan de werkwijze is ook een groot nadeel verbonden: om de benodigde grote hoeveelheden water te verwarmen tot bij het kookpunt is veel energie nodig, wat voor een grote CO2-uitstoot kan zorgen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen