Zaandammer betrokken bij invoer 341 kilo heroïne in jurkjes uit Dubai

11 jul , 17:00 Actueel
Screenshot_20250711_170853
Harc-NZKG
De uitgewassen heroïne.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen tot vijfenhalf jaar geëist tegen vier mannen vanwege de beoogde invoer van een grote partij heroïne. De drugs waren er echter al in Rotterdam uitgehaald. In juni 2024 trof de douane daar bij een reguliere controle van een containerschip afkomstig uit Dubai zo’n 250 dozen aan met jurkjes waarin heroïne was verwerkt.

Het ging om 6820 plakkaten van per stuk 50 gram heroïne met een totale hoeveelheid van 341 kilogram. ‘Het spul zit er niet in. Zij schijnen het spul te hebben weggenomen,’ zei een 31-jarige Landsmeerder op 26 juni vorig jaar via de telefoon tegen een onbekend gebleven verdachte. De paniek was groot toen hij en zijn medeverdachten erachter kwamen dat er geen drugs aanwezig waren in de jurkjes die net in een Zaandamse loods waren afgeleverd. 

Aangezien de container bestemd was voor een bedrijf in het Westelijk Havengebied in Amsterdam werd door het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, Fiod, politie en het OM, besloten een gecontroleerde aflevering van de container te organiseren. De drugs werden daarvoor verwijderd en in de container werden een camera en afluisterapparatuur geplaatst.

Afgeluisterde gesprekken

De zending werd op 26 juni 2024 uiteindelijk in Zaandam afgeleverd, waarbij de vier verdachten aanwezig waren. Veel relevante beelden van in die loods zijn er niet gekomen. Maar er is wel geluid opgenomen. Volgens het OM vormen de afgeluisterde gesprekken het bewijs dat alle vier de verdachten betrokken zijn geweest bij de beoogde invoer van de harddrugs. Justitie beschouwt rol van de man uit Landsmeer als bepalend en leidend. Hij was verantwoordelijk voor het huren van de loods, het contact met het transportbedrijf en het lossen van de lading samen met een 29-jarige medeverdachte uit Amsterdam. Deze laatste betaalde de chauffeur en heeft de drugs uit de vrachtwagen helpen halen.

Op de vlucht

Een 44-jarige verdachte uit Turkije hield toezicht op de aflevering en controleerde of de drugs nog aanwezig waren. Zijn betrokkenheid wordt volgens het OM verder duidelijk door belastende berichten op zijn in beslag genomen telefoon. Het OM ziet zijn rol als coördinerend en zeer belangrijk in het geheel. Een 34-jarige man uit Zaandam trad volgens het OM op als ‘personal assistent’ van deze laatste verdachte. Zij sloegen samen op de vlucht na de ontdekking dat de drugs verdwenen waren.

De Zaandammer reed daarbij met hoge snelheid en beging diverse verkeersovertredingen, waaronder het negeren van rode verkeerslichten en het overschrijden van de maximumsnelheid. Volgens het OM is er sprake geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de vier verdachten en daarmee van medeplegen van de beoogde invoer van de heroïne en het bezit daarvan. Over twee weken volgt de uitspraak van de rechtbank.