Open brief POV over noodzaak financiële discipline

Foto: Pexels / CC0

De POV vraagt het college – met daarin nu ook een wethouder uit de eigen gelederen – om een voorzien batig saldo van ruim 25 miljoen euro over de jaren 2022 tot en met 2026 voor een groot deel te reserveren voor het opvangen van renteverhogingen op leningen. In 2021 betaalde de gemeente ruim negen miljoen euro rente aan kredietverstrekkers, maar dat zou met een rente van zo’n acht procent oplopen tot circa 40 miljoen.

Aflossen zit er volgens raadslid Ton Brekelmans niet in en rentes van acht procent hadden we al eerder, hoewel we er de laatste jaren niet meer aan gewend zijn. Brekelmans ziet hoe allerlei projecten  – het nieuw te bouwen zwembad De Slag, de renovatie van het Sint Michaël College, de net begonnen vernieuwing van de Zaanbrug – door de hoge inflatie en gestegen lonen nu in rap tempo hogere investeringen vragen dan voorzien, en de POV houdt het hart vast. In een open brief wordt het college opgeroepen de hand zoveel mogelijk op de knip te houden wat betreft nieuwe initiatieven.

Inwoners en ondernemers

‘We hebben het momenteel vooral over stikstof, Schiphol, opwarming van de aarde, etcetera Wij mogen toekomstige generaties niet opzadelen met deze problemen. Daarom moeten we nu actie ondernemen, wordt geroepen. Maar hoe zit het met de toekomstige inwoners en ondernemers van Zaanstad, wanneer zij worden geconfronteerd met bezuinigingen op tal van voorzieningen, met tariefsverhogingen op tal van diensten, met belastingverhogingen op alles waar maar belasting over geheven kan worden, omdat de rente op de schulden moet worden betaald?’ vraagt Brekelmans zich af in de boodschap van zijn fractie.

Kosten levensonderhoud

Die wil een deel van de financiële ruimte van zo’n 25 miljoen dan ook reserveren om financiële tegenvallers van lopende projecten op te vangen, zodat de leningen hiervoor niet hoeven te worden verhoogd. Een laaste punt van de taart moet naar de nu lege bestemmingsreserve Schulden en Armoede: ‘Veel inwoners van Zaanstad, waaronder ook mensen met een modaal inkomen kunnen momenteel financieel niet rondkomen en komen door de constante prijsstijgingen van voedsel en energie in grote financiële problemen. Er zal daarom naar verwachting een groter beroep worden gedaan op de gemeente. Wees hierop voorbereid.’

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen