Zaanbrug valt nog eens 1.175.000 euro duurder uit

Het alweer achterhaalde bouwbord bij de tijdelijke brug.
Het alweer achterhaalde bouwbord bij de tijdelijke brug.
Foto: Facebook

De POV in Zaanstad is ‘verwonderd maar vooral verbijsterd’ dat de bouw van de nieuwe Zaanbrug opnieuw een klap meer geld gaat kosten. Wethouder Gerard Slegers speekt van een ‘onvermijdelijke financiële bijstelling voor Zaanstad’ en van ‘een bittere pil’, en dat laatste is te begrijpen gezien het extra benodigde bedag: 1.175.000 euro. De laatste raming was 28.500.000 euro.

Dat geld gaat naar drie onderdelen van het project. Voor extra begeleidingskosten is 820.000 euro nodig, voor tijdelijke verkeersmaatregelen 55.000 euro en voor de bedieningskosten van de tijdelijke brug drie ton. Een actualisatie van de begeleidingskosten voor Zaanstad is te laat ‘naar boven’ gekomen, en POV-raadslid Perry van der Velden kan er met de pet niet bij. Hij wil weten waar het extra geld vandaan moet komen   binnen de Projectbegroting Vernieuwing Zaanbrug en of ‘het niet reëel is dat ook de gemeente Wormerland meedraagt in deze kosten als medegebruiker van de verkeersmaatregelen van en naar de tijdelijke brug’.

Bedieningskosten

Een gedeelde rekening met Wormerland gaat als het aan Van der Velden ligt ook gelden voor de geëxplodeerde bedieningskosten voor de noodbrug, maar het is de vraag hoe de Partij voor Ouderen en Veiligheid aan de overkant van de Zaan daarover denkt. ‘Waarom komt dit bedrag nu opeens uit de hoge hoed terwijl iedereen al langere tijd weet dat de tijdelijke brug bediend moet gaan worden?’ is een vraag die ongetwijfeld ook in Wormerland opborrelt.

Management

Door de wethouder gebezigde termen als ‘strakkere sturing op alle onderdelen van het project’ en ‘een aantal zaken niet goed in beeld hebben gehad’ of ’te beperkt geraamd’ wijzen volgens Van der Velden in de richting van tekortschietend managment. ‘Wat is hier de oorzaak van geweest, wat voor consequenties zijn hieraan verbonden of zouden er kunnen zijn en heeft de portefeuillehouder voldoende grip op het dossier, proces en project?’ wil de POV het naadje van de kous weten.

Andere tegenvallers

En er zijn bredere zorgen, want in de huidige economische situatie blijkt dat bouw- en projectondernemingen moeite hebben om met vooraf overeengekomen prijstellingen uit te komen, gezien ook de ontwikkelingen bij zwembad De Slag en het Sint Michaël College. Het gevolg is steevast dat Zaanstad nu ‘continu haar geldknip dient te trekken’. Is er daarom een noodscenario voor het geval één van de bouw- of projectondernemers in zwaar weer zou raken en het hele project op losse schroeven komt te staan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen