Liander wil sneller af van salderen, liever subsidie voor thuisbatterijen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De ook in onze regio actieve netbeheerder Liander pleit er opnieuw voor om de gunstige zogeheten salderingsregeling voor zonnepanelen sneller af te schaffen, omdat door deze regeling de vraag naar zonnepanelen zo snel is toegenomen dat het al volle elektriciteitsnet overbelast raakt. Huishoudens zouden in plaats daarvan subsidie moeten krijgen voor de aanschaf van thuisbatterijen.

Met deze batterijen kan zonne-energie worden opgeslagen en worden gebruikt op de plek waar deze is opgewekt. Met de salderingsregeling – die de overheid de komende jaren gaat afbouwen – krijgen huishoudens de energie vergoed die zij wel opwekken, maar niet gebruiken. Deze stroom wordt dan teruggegeven aan het net. Op steeds meer plekken in het land zit dat net echter vol, en dat speelt ook hier. Gunstiger zou volgens Liander zijn als huishoudens hun eigen energieoverschot thuis opslaan en dit gebruiken zodra het nodig is. Voor de aanschaf van de benodigde batterijen van vaak minstens zo’n 5000 euro moet de overheid subsidie geven, is het idee.

Steeds meer panelen

Liander zag in zijn werkgebied het aantal zonnepanelen vorig jaar opnieuw met 33 procent stijgen vergeleken met een jaar eerder. De verwachting is dat deze stijging nog wel even doorzet, aldus een woordvoerder. Ongeveer één op de vijf huishoudens en ondernemers in het werkgebied heeft nu zonnepanelen. Grote zonnedaken en -weiden kwamen er vergeleken met 2020 minder bij. Wel gaven de nieuwe daken en weiden samen meer energie af, waardoor het gemiddelde vermogen per zonnedak hoger werd. Liander zegt dat dat vooral komt door het plaatsen van meer panelen op één plek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen