Horeca kondigt meer protestacties met open deuren aan

Foto: Wikimedia / Donald Trung

De protestacties van gisteren in de horeca, toen onder meer op de Dam in Zaandam zaken de deuren openden ‘zijn zeker niet de laatste’ geweest. Dat zei directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland in Nieuwsuur. Hij noemde het ‘hartverwarmend’ hoe veel burgemeesters en het publiek het protest omarmden.

 

‘Dat laat ook zien dat het kan, zo hoort het straatbeeld er ook uit te zien.’ aldus Beljaarts. Als het volgens hem ‘zo levensgevaarlijk’ was om cafés en restaurants te openen, dan zouden burgemeesters het ook niet toestaan. Het nu aan het kabinet om ‘niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen,’ zei de horecaman. Het kabinet wil deze sectoren in elk geva tot en met 25 januari gesloten houden om een versnelling van het aantal coronabesmettingen te voorkomen, die de hele maatschapij zou kunnen ontwrichten wanneer te veel mensen verplicht thuis moeten blijven.

Veel besmettingen in Zaanstad

Gemiddeld kregen de afgelopen week per dag 31.774 mensen te horen dat ze besmet waren met het virus. In Zaanstad waren dat er gisteren 627, na een weekgemiddelde van 384 over de voorafgaande zeven dagen. Zaanstad zit daarmee op de hielen van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere, de grootste brandhaarden van het land.

Het RIVM meldde gisteren over het vooafgaande etmaal net iets minder dan 32.000 besmettingen, nadat een dag eerder werd met een inmiddels gecorrigeerd aantal van 35.489 positieve testen nog een nieuw record werd gehaald. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend kwamen 31.963 besmettingen aan het licht. In zeven dagen tijd registreerde het door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 222.418 positieve tests, waar dat er een week eerder nog 162.461 waren.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen