‘Gat van 450.000 euro voor bouw Ar-Rahma Moskee Saendelft’

Foto: Facebook / ICC/Moskee te Assendelft

De kosten voor de bouw van de moskee van de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft zijn inmiddels opgelopen tot 850.000 euro, waar bij het begin van de bouw 450.000 euro voorzien was. Dat is een enorme tegenvaller en bedreigt ook de realisatie van het gebouw bij de Rode Ring en de Omweg in Assendelft, omdat er nog maar 400.000 euro aan donaties en leningen binnen is.

De PVV wil dat vanwege die wankele financiële basis de verleende omgevingsvergunning wordt ingetrokken. In een eerder oproep daartoe aan het college was sprake van een tekort van een ton, maar het werkelijke gat is dus nog veel groter, zo blijkt uit de notulen van een vergadering van de Buurtwerkgroep de Moskee. Volgens de voorwaarden in de omgevingsvergunning had uiterlijk op 5 januari dit jaar door het moskeebestuur moeten zijn aangetoond dat het hele bouwbudget op een legale wijze bijeen was gebracht, maar daarvoor is uitstel verleend omdat de gemeente vanwege corona op de valreep een digitaal in plaats van een papieren dossier vroeg en dat extra tijd kost. Een tekort van 450.000 euro lijkt echter onoverbrugbaar op korte termijn.

Uit de notulen

‘De coronacrisis heeft ook behoorlijke impact op de bouw van de moskee. De aannemer heeft te maken met onzekere leveringen en veel ziek personeel. De afgelopen periode is een metselaar aan het werk geweest om toch voortgang te behouden. Daarnaast zijn de inkomsten ook ver teruggelopen. De meeste inkomsten komen van inzamelingen tijdens het vrijdagsgebed bij andere moskeeën, maar die zijn niet of nauwelijks in gebruik tijdens de coronacrisis. Er wordt elk kwartaal een benefiet livestream gehouden om geld in te zamelen voor de aankomende bouwfase. De focus van de benefiet is dan gericht op een onderdeel van de komende bouwfase. Zo was er in de laatste benefiet aandacht voor het inzamelen van het geld voor de koepel op het dak,’ aldus de door de PVV ingeziene notulen.

De plek op de Forbostrook waar de moskee moet komen.

‘Er zijn in totaal 47 moskeeën aangeschreven met de vraag of zij, rentevrij, geld zouden willen uitlenen aan de moskee in Assendelft. Er zijn vijf moskeeën die gereageerd hebben. Elke moskee wordt gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden (vragen als ‘Hebben jullie een Bibop-onderzoekgehad?’, ‘Hebben jullie een ANBI-status?’ en ‘Hebben jullie in het verleden een link gehad met iemand en heeft dat de media gehaald?’) en alleen als alle vragen naar tevredenheid zijn beantwoord, wordt er eventueel een lening aangegaan,’ staat daarin ook. ‘Momenteel is er van drie moskeeën een geleend bedrag verkregen. Dat geld is gebruikt om het casco af te bouwen. Naast de moskeeën zijn ook andere geloofsovertuigingen aangeschreven met de vraag of zij financieel kunnen steunen. Er wordt enthousiast op gereageerd en over vergaderd, maar er is nog niets concreets uitgekomen.’

Niet op corona schuiven

Middels vervolgvragen aan het college willen fractievoorzitter Peter van Haasen en steunfractielid Natasja Cornelisse nu te weten komen of het dagelijks bestuur op de hoogte is van de grote geldzorgen bij Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft en of dat een reden is om de omgevingsvergunning in te trekken. De fractie vraagt zich ook af hoe Zaanstad in een Bibob-onderzoek gaat controleren of de renteloze leningen die drie andere moskeeën hebben verstrekt uit onverdachte hoek komen. De PVV meent dat het moskeebestuur ten onrechte corona aanwijst als dé boosdoener en zelf ‘laakbaar, incapabel gedrag en onzorgvuldig bestuur’ heeft getoond. De twee PVV-politici willen weten hoe het college daar tegenaan kijkt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen