Funderingsherstel financieel nog wat haalbaarder

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Van Galen / Wikipedia

De rente op een lening via het Fonds Duurzaam Funderingsherstel (FDF) is met terugwerkende kracht per 1 november vorig jaar verlaagd van 3,1 naar 2,3 procent, ook voor alle inwoners met ‘oude’ leningen uit het fonds dat in 2017 startte met een rentepercentage 3,6. De lagere kosten moeten meer eigenaren over de streep trekken en dat lijkr volgen het college te lukken.

Sinds maart 2020 zijn er tien Zaanse aanvragen bij het FDF binnengekomen en dat is een telatief groot aantal. Nieuw is ook dat Zaanstad in het vervolg garant staat voor rentederving. De gemeente maakt het bedrag van 25 procent van de funderingslening als een voorschotbetaling over aan het FDF. Aan de hand van de werkelijke rentederving vindt later de verrekening plaats tussen het FDF en de gemeente. Een eventueel restant wordt uiteindelijk verrekend met nieuwe toekomstige voorschotbetalingen door de gemeente. Daarnaast is er een garantstelling door gemeente bij een eventuele restschuld.

Onder water

Het kan gebeuren dat een dat de woning momenteel minder waard is dan het totaal van de openstaande hypotheeklening plus de voor het funderingsherstel aangevraagde lening bij het fonds. Dan staat het huis onder water, maar is de gemeente toch bereid om onder bepaalde voorwaarden garant te staan voor een eventuele restchuld bij een toekomstige verkoop. Daar moet wel tegenover staan dat het inkomen van de huiseigenaar bij de leningaanvraag dit scenario mogelijk maakt en het FDF komt in dergelijke gevallen dus ook over de brug.

Sloop en nieuwbouw

Voor Zaanstad is het belangrijk dat de funderingsleningen worden verstrekt en woningvoorraad wordt verbeterd. Er lopen nog steeds gesprekken met het fonds over wat te doen wanneer sloop en nieuwbouw een beter en duurzamer alternatief lijkt dan een herstel van de oude fundering in combinatie met andere verbeteringen zoals isolatie. Daar moet in de loop van dit jaar meer duidelijkheid over komen.

Zaanstad heeft zich ten doel gesteld om het aantal herstelde funderingen jaarlijks in stappen te laten stijgen van circa 100 naar 150, met een uiteindelijke ambitie van 300 per jaar. Veel eigenaren hebben daar de middelen niet voor en daarom was de gemeente één van de stuwende krachten achter het landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel, dat in ingreep financieel minder belastend maakt. Tot voor kort bleef het aantal leningen dat per maand door het FDF werd verstrekt ver achter bij de verwachtingen en daarom is tot de nieuwe werkwijze overgegaan. In Zaanstad hebben zo’n 7500 oudere particuliere woningen een slechte fundering.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen