Europese partij Volt in maart op Zaanse kieslijsten

Lijsttrekker Laurens Dassen.
Lijsttrekker Laurens Dassen.
Foto: Volt

De Europese partij Volt staat bij de Kamerverkiezingen van 17 maart voor het eerst op de kieslijst in Zaanstad en ook in de rest van Nederland. De partij heeft als eerste van de nieuw ingeschreven partijen in alle twintig Nederlandse kiesdistricten het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen opgehaald. In totaal werden in drie weken tijd meer dan 1000 handtekeningen verzameld.

Om mee te mogen doen aan de verkiezingen moet elke nieuwe politieke partij aantonen dat zij door voldoende burgers wordt gesteund. Daarom moeten per kieskring ondersteuningsverklaringen verzameld worden. In elk van de 20 kieskringen waar ten minste 30 van dergelijke verklaringen verzameld zijn, komt de partij op het stembiljet. Inmiddels heeft Volt er door het hele land genoeg bemachtigd. Lijsttrekker van de eerste en enige partij die actief is in alle landen van Europa is Laurens Dassen.

Niet alles alleen op te lossen

Volgens Dassen is die wijdverspreide aanwezigheid van belang omdat er steeds meer op ons afkomt dat niet meer nationaal te beheersen is. ‘Met 450 miljoen Europeanen kunnen we sneller veel meer bereiken op het gebied van klimaat, cyberveiligheid, criminaliteit, vluchtelingenopvang, welvaartsverdeling en de macht van de grote technologiebedrijven. Daarom wil Volt in alle landen met één visie in de politiek meepraten. Dus ook in de Tweede Kamer,’ zegt hij in een persbericht. ‘Heel veel jonge mensen voelen zich aangetrokken tot Volt, juist omdat de partij over grenzen heen denkt, doet en contacten heeft. Ook ouderen die willen dat hun kinderen en kleinkinderen dezelfde kansen krijgen als zij zelf hebben gehad.’

Volt wil ‘een nieuw positief geluid’ in de politiek laten horen, afrekenen met het nationalisme en populisme en inzetten op betere kansen voor jongeren en starters. De partij maakt zich hard voor een klimaatneutraal Nederland in 2040, gratis onderwijs en innovatie en digitalisering. Bij de Europese verkiezingen in 2019 haalde Volt in Nederland twee procent van de stemmen. Dat staat gelijk aan drie Tweede Kamerzetels. Het doel is om dat in maart te overtreffen. Volt is in 2017 opgericht en heeft inmiddels meer dan 30.000 leden verspreid over Europa.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen