CDA voorstander onderzoek andere locatie Essalam Moskee

In het midden de nieuwbouw, rechts de tafeltennisclub en links vier woningen.
In het midden de nieuwbouw, rechts de tafeltennisclub en links vier woningen.
Foto: Essalam Moskee

De gemeenteraad zal waarschijnlijk morgen weigeren om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen te geven voor de bouw van een nieuwe, grotere Essalam Moskee aan de Gibraltar in Zaandam en om onnodige procedures te voorkomen vraagt het CDA daarom in een motie om onmiddellijk hierna te starten met een onderzoek naar een alternatieve locatie.

De nieuwbouw van de sterk verouderde moskee ligt gevoelig in de raad omdat omwonenden er tegen zijn vanwege de gevreesde parkeer- en geluidsoverlast. Ook het college weet dat er geen draagvlak is bij direct omwonenden, maar laat het belang van het moskeebestuur zwaarder wegen. De Essalam Moskee was al op de huidige locatie gevestigd voordat ZVH, met instemming van de gemeente, rond 2005 nieuwbouw pleegde pal naast de moskee.

Duurzame oplossing

‘De gemeente niet kan achterhalen of en welke toezeggingen zijn gedaan ten tijde van het realiseren van de nieuwbouwwoningen,’ schrijft fractievoorzitter Marc Wit in zijn motie. Wel ziet hij dat het Essalam-bestuur ‘een op zich begrijpelijk nieuwbouwplan indient en daarom in feite het slachtoffer wordt van de ontstane situatie als de raad definitief besluit om geen ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven’.

Om tot een duurzame oplossing te komen in een kwestie die alles in zich heeft om zich te ontwikkelen tot een slepende affaire wil hij daarom spoed zetten achter de zoektocht naar een plek waar de moskee de gewenste nieuwbouw zonder problemen kan realiseren. Wit wil nog voor het meireces de resulaten daarvan zien. Het moskeebestuur liet eerder al weten dat een eigen onderzoek naar een andere vestigingsplek geen resultaten had opgeleverd. De nieuwbouw moet bovendien in de buurt blijven, gezien de geografische samenstelling van de geloofsgemeenschap. Die woont grotendeels in de wijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen