Provinciale SP ziet verbod op asbestdaken in 2024 al de mist ingaan

Foto: Wikimedia

De provinciale SP acht het niet ondenkbeeldig dat het landelijke verbod op asbestdaken dat in 2024 ingaat een brug te ver blijkt te zijn vanwege de veel grotere hoeveelheid asbestdaken dan eerder werd ingeschat, de geringe handhavingscapaciteit en het tekort aan mensen om de daken op te ruimen. Bovendien hebben niet alle eigenaren geld voor de sanering.

Op 5 oktober meldde dagblad Trouw dat er veel meer daken met asbest zijn dan was aangenomen en bovendien veel te weinig bedrijven om ze te verwijderen en dat zette Statenlid Anna de Groot opnieuw aan tot schriftelijke vragen over deze kwestie. Uit een vragenlijst die de provincie beantwoordde ter voorbereiding van het rapport Inventarisatie asbestdaken in provincies blijkt volgens de SP dat de bestuurders in Haarlem eigenlijk geen clou hebben wat betreft de omvang van het probleem.

Nog bijna 700.000 vierkante meter te gaan

Uit de antwoorden blijkt dat er in Noord-Holland in totaal nog 696.486,6 vierkante meter vierkante meter asbesthoudende daken moet worden verwijderd, maar die oppervlakte correspondeert volgens De Groot met het totaal aantal vierkante meters van alle asbestverdachte daken in de regio van de Omgevingsdienst IJmond. En lang niet alle gemeenten zijn daarbij aangesloten – Zaanstad ook niet. De plaatstelijke afdeling van de partij stelde eerder al vragen over de asbestkwestie.

De SP wil daarom weten hoeveel vierkante meter aan asbestverdachte daken er nog weggehaald moet worden in de rest van de provincie en of de 19.094,91 vierkante meter die de afgelopen vijf jaar al aangepakt zou zijn werkelijk alle saneringen betreft. Het intrigeert De Groot bovendien dat op de vraag om een inschatting te maken van het percentage eigenaren dat onvoldoende financiële draagkracht heeft voor sanering, de provincie als antwoord ‘Niet van toepassing’ heeft gegeven.

Bedoelt u daarmee dat er in Noord-Holland geen eigenaren van asbestdaken zijn die geen financiële draagkracht hebben om die asbestdaken te saneren? Of bedoelt udat u geen enkel idee heeft of er eigenaren van asbestdaken zijn die geen financiële draagkracht hebben om die asbestdaken te saneren?’

Hetzelfde ‘Niet van toepassing’ werd oook ingevuld achter de vraag of de beschikbare saneringscapaciteit in de provincie voldoende is om per 2024 alle aanwezige asbestdaken verwijderd te hebben. ‘Bedoelt u hiermee dat u geen enkel idee hebt hoeveel bedrijven in de provincie zich bezighouden met het verwijderen van asbest? En bedoelt u tevens dat u geen enkel idee hebt hoeveel vierkante meter asbestdakoppervlak deze bedrijven saneren of kunnen saneren?’ vraagt De Groot.

Zij rekende uit dat volgens de door de provincie zelf aangedragen informatie de afgelopen vijf jaar 1/36e deel van het totale te saneren oppervlak gedaan is – en dat in slechts een deel van de provincie.

Asbeststortingen

Na eerdere Statenvragen kwam als antwoord dat in Noord-Holland nog voldoende stortcapaciteit voor alle nog te saneren asbestdaken is, maar hoe kan de provincie dat weten als ze niet weet hoeveel vierkante meter asbestverdachte daken er nog vóór 2024 moeten worden gesaneerd, vraagt De Groot zich af.

Recycling nu wel mogelijk

Daarnaast rees de vraag waaom alleen over storten wordt nagedacht. Het mogelijk is inmiddels mogelijk om asbestafval om te zetten in een nieuwe bouwstof, hoewel dat duurder is dan storten. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat dat nader bestuderen. ‘Bent u er op enigerlei wijze toe bereid zelf een financiële bijdrage te doen aan een verwerkingsoven voor asbestvezels? Wilt u er bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op aandringen dat er spoedig maatregelen worden genomen om asbestafval voortaan te recyclen?, wil de Groot daarom te weten komen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen