SP ontevreden over gemeentelijke communicatie over asbestdaken

Foto: Harald Weber

De SP is ontevreden over de manier waarop de gemeente met burgers communiceert over de verwijdering van asbestdaken, die vanaf 2024 niet langer zijn toegestaan op grond van landelijke wetgeving.

Afgelopen maand zijn brieven verstuurd naar alle rond 3000 bewoners van woningen waar mogelijk sprake is van asbestdaken of gevelbekleding met dat kankerverwekkende materiaal, met het verzoek die door te sturen naar de corporatie of de commerciële of particuliere verhuurder indien er inderdaad sprake is van asbest. De SP vraagt zich af of hierover vooraf is overlegd met de woningeigenaren, bijvoorbeeld over een plan van aanpak.

In de brief staat ook dat bewoners die een asbestdak hebben dat kleiner is dan 35 vierkante meter zelf het asbest mogen verwijderen als de platen uit hechtgebonden asbest bestaan. Dat staat zo in de wet, ‘maar er staat wel bij dat de verwijdering van asbest aan allerlei voorwaarden en restricties verbonden is omdat het anders een milieudelict is. Niet alle bewoners kennen de restricties of nemen de moeite dat te onderzoeken,’ aldus de fractie in vragen aan het college.

Altijd toestemming nodig

Iets verderop in de brief staat dat ook dat voor het verwijderen van asbesthoudende daken altijd toestemming van de gemeente nodig is. Dat nu vindt de SP gezien het voorgaande ‘een verwarrende en ingewikkelde boodschap’. ‘Waarom heeft u er niet voor gekozen het zekere voor het onzekere te nemen door de bewoners te vragen altijd een deskundige in te schakelen?’, wil Evert Hartog namens de SP weten.

Achterhoek

De TweedeKamerleden van de SP hebben gevraagd of de regering mogelijkheden ziet om asbestverwijderingscapaciteit centraal in te kopen. Het antwoord was dat dit op lokaal niveau zinvol kan zijn en ook al gebeurt, bijvoorbeeld in de Achterhoek. Ziet Zaanstad mogelijkheden om dit voorbeeld te volgen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen