Nu plannen voor drie hotels aan de Westzijde in Zaandam

Foto: Flickr

Terwijl de inwoners van Zaanstad schreeuwen om (betaalbare) woningen, schieten aan de Westzijde in Zaandam de hotels als paddenstoelen uit de grond.

Het leegstaande pand van Dagblad Zaanstreek wordt er een, de bovenverdieping van restaurant La Cubanita ook. En nu wil de Stichting Chocoladefabriek Zaandam hotelkamers op de twee etages boven de Bieb, in de voormalige Verkadefabriek. Naast een aantal appartementen, overigens.

Het college moet de plannen nog goedkeuren.

Zaanstad heeft de ambitie om de komende jaren gemiddeld 1000 woningen per jaar toe te voegen aan de voorraad. Vorig jaar zijn er ongeveer 600 opgeleverd. De productie moet dus fors omhoog. ‘We hebben een harde plancapaciteit voor 10.000 woningen, voor de rest moeten we nog flink op zoek naar locaties,’ zei verantwoordelijk wethouder Dennis Straat onlangs op een Dialoogsessie van Bouwend Nederland, afdeling Zaanstreek-Waterland in Taets op het Hembrugterrein.

Toepasselijke plek

Dat was een toepasselijke setting, want het voormalige defensieterrein in Zaandam is een van de weinige locaties waar de gemeente binnenstedelijk forse stappen kan zetten. Het omgevingsplan is inmiddels klaar – hoewel nog niet aangenomen – en het gebied wordt op 1 april door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan ABC Planontwikkeling. Er moeten 1000 woningen komen.

Ron van der Stege van bouwbedrijf Van der Gragt uit Wormerveer sprak sprak op de bijeenkomst over het samen optrekken van bouwbedrijven en de gemeente om de woningbouwproductie op niveau te houden. Hij pleitte voor duidelijke gemeentelijke plannen, waarin behalve het aantal woningen ook zaken als parkeernormen, bereikbaarheid, milieu en geluid staan.

Gemeentelijke projectmanager bouwen

Misschien moet er bij de gemeente een projectmanager komen, stelde hij voor, die de harde locaties goed kent en bouwers kan begeleiden bij een snelle vergunningaanvraag. Ook bepleitte hij korte procedures.

Achtersluispolder

Om tempo te maken moeten betrokken partijen van begin af aan samenwerken, beaamde Straat. Maar soms moet een bestemmingsplan gewijzigd worden, kunnen bedrijven niet meteen verkassen en/of moet de grond gesaneerd worden. Na het Hembrugterrein is de herontwikkeling van de Achtersluispolder een goed project om meters te maken, zei Straat, die samenwerking met landelijke ontwikkelaars een goed idee noemde.

Funderingen

Maar is nieuwbouw wel de grootste uitdaging waar Zaanstad voor staat? Verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is misschien nog wel een grotere, stelde wethouder Wonen Jeroen Olthof. Zaandam telt veel arbeiderswoningen uit de dertiger jaren in wijken als de Haven- en de Burgemeestersbuurt en van 10.000 daarvan moet de fundering nog worden aangepakt. Tegen een gemiddelde uitgave van 35.000 euro per woning.

Parteon

Funderingsherstel gaat bovendien bijvoorkeur per blok, met huizen die het eigendom van zowel particulieren als corporaties zijn. Woningcorporatie Parteon doet volgens directeur-bestuurder Harry Platte blok voor blok aan funderingsherstel en denkt graag mee met particulieren. ‘Maar de overheid heeft op voorhand gezegd: geen corporatiecent naar woningeigenaren. Dat beperkt ons enorm. Ruimere regelgeving zou helpen.’

Voorlopig is die corporatie ook eigenaar van het grootste hoofdpijndossier op het gebied van funderingen, in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer. Daar is de Zaanse gemeentepolitiek inmiddels vol ingedoken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen