112

Bestuurders hebben maling aan rode kruizen op A8

Foto: Politie Zaanstreek

Een ‘groot aantal’ bestuurders kan een bekeuring op de mat verwachten na het negeren van rode kruizen op de A8, nadat daar gisteren een ernstig ongeval was gebeurd. Dat schrijft de politie Zaanstreek op Facebook.

‘Mocht jij gisteren gedacht hebben dat je een ontheffing had hiervoor? Dan is dan onjuist! De bekeuring is onderweg,’ aldus het bericht. Na het eerste ongeluk reden nog eens twee auto’s in op de botsabsorber, waardoor de afhandeling nog meer tijd in beslag nam. Botsabsorbers worden ingezet voor het beveiligen van wegwerkers.

Op 23 oktober 2014 kwam op de A12 bij Woerden een 51-jarige wegwerker uit Tilburg om het leven en raakte een collega zwaar gwond toen een vrachtwagenchauffeur er tegenaan reed. Ook de truckchauffeur kwam er daarbij niet ongeschonden af. Het in gevaar brengen van onder andere weginspecteurs na een ongeval is allang geen incident meer in ons land.

Groeiend probleem

Het aantal boetes voor het negeren van een rood kruis steeg vorig (corona)jaar met 55 procent ten opzichte van 2019. Vorig jaar schreven weginspecteurs van Rijkswatrstaat ruim 5600 bonnen uit, waarvan 4920 voor het negeren van rode kruizen. In 2019 waren dat er nog 3159 en in het voorafgaande jaar 1653. De hoogte van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

 

Reacties