112

Bedrijfsbusjes weer in trek bij het dievengilde

Foto: Politie Zaanstreek

Eigenaren van bedrijfsbusjes krijgen de afgelopen tijd met enige regelmaat te maken met ingeslagen ruiten en diefstallen, zo blijkt uit alle oproepen op Facebook aan mensen die wat gezien hebben om zich te melden. Soms ook is de hele bus weg.

Onder meer bij het kruispunt Krommenieërweg – Industrieweg en in de Paul Krugerstraat in Wormerveer ging het eind vorige maand mis en met Pasen was het opnieuw raak in het dorp. De politie Zaanstreek liet onlangs weten dat de daders van deze vernieligen gevolgd door diefstal zich verplaatsen op (opgevoerde) bromfietsen. Bij een eerdere golf van diefstallen uit busjes gaf de politie de raad om grotere schade te voorkomen door tips van de website Autokraak.nl van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid op te volgen.

Eerst verkenning, dan pas toeslaan

Eén daarvan is om alert te zijn op mensen of groepjes van twee of drie mannen die in één keer een serie auto’s willen kraken. De verkenning van een buurt en een buit zoeken duren veel langer dan de autokraak zelf, aldus de site. ‘Dus let op personen of groepjes die onbestemd rondhangen op plekken zoals een steeg of portiek, personen die doelloos rondlopen of het onbekende brommertje dat de hele avond door de wijk rijdt. Ook een auto die op de parkeerplaats cirkelt of al een tijdje met draaiende motor in de straat staat kan verdacht zijn.’

Reacties