112

Computers interessanter voor inbrekers dan fysieke wereld

Foto: Pixabay / Kalhh

Er zijn veel campagnes (geweest) om mensen te attenderen op manieren om inbrekers de voet dwars te zetten, maar inmiddels lijken die minder geïnteresseerd in onze spullen dan in onze gegevens. Behalve in Friesland (62 om 64) waren er vorig jaar mei voor het eerst in alle provincies meer digitale inbraken dan fysieke indringers in woningen dan in dezelfde maand een jaar eerder. In Noord-Holland was de score 290 tegen 271. Pogingen waren er nog veel meer.

De meldt de website VPNGids. Thuiswerken vanwege corona heeft deze vorm van criminaliteit verder in een stroomversnelling gebracht. Landelijk was de groei in cyberdelicten in januari vorig jaar 69 procent ten opzichte van januari 2019. In februari liep dat verschil gemeten over een jaar tijd op tot 106 procent, in maart tot 119 procent, in april tot 174 procent en in mei tot maar liefst 383 procent ten opzichte van mei 2019. Daarmee lag het aantal geregistreerde cybermisdrijven in de eerste vijf maanden van 2020 al op hetzelfde niveau als in heel 2019. De politie turfde in mei vorig jaar in ons land in totaal 1869 cyberdelicten tegen 1344 woninginbraken.

Ook in Zaanstad veel slachtoffers

De politie verstaat onder cybercrime ‘strafbare feiten die gepleegd worden met ICT-middelen, gericht tegen andere ICT-middelen’. Daaronder vallen onder andere het zonder toestemming hacken van iemands device of accounts, ransomware-aanvallen, online identiteitsfraude, het onrechtmatig wijzigen of toeëigenen van persoonlijke informatie en het stelen van wachtwoorden, gebruikersnamen of financiële informatie. Noord-Holland en Drenthe zijn de enige provincies die vorig jaar van januari tot en met mei boven de 3,5 van dergelijke delicten per 10.000 inwoners uitkwamen. In Zaanstad was dat cijfer van geregistreerde cybermisdrijven 3,8, zo is op een interactieve kaart op VPNGids te zien.

Smartphones risicovol

Volgens journalist en schrijver van het boek What the Hack Maria Genova zijn berichtjes via sms en WhatsApp de laatste tijd het gevaarlijkst. Daarnaast is datingfraude in opkomst, waarbij men zich als iemand anders voordoet op dating-apps en -sites. Ook het aloude phishing blijft slachtoffers maken. Genova waarschuwt dat de veiligheid van smartphones zwaar overschat wordt. ‘In slechts een jaar tijd verschenen er ruim vier miljoen nieuwe schadelijke apps in onder meer de Play Store en de App Store. Deze apps laten bijvoorbeeld advertenties zien, maar ze kunnen ook persoonlijke data verzamelen. Zelfs meekijken welke sites je bezoekt is niet uitgesloten. Met name bij gratis apps is dat vaak een grote inkomstenbron.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen