112

Cyberoplichters maken slachtoffers in de Zaanstreek

Foto: Politie Zaanstreek

De politie Zaanstreek waarschuwt voor cybercriminelen die professioneel te werk gaan en technische trucs gebruiken om zich voor te doen als de politie, de bank of een andere instantie. Het kan voorkomen dat ze persoonlijke gegevens hebben via een datalek. Zo kan de cybercrimineel snel vertrouwen wekken.

Met een vlotte babbel wordt het slachtoffer vervolgens geïnformeerd over bijvoorbeeld inbraken in de wijk en krijgt deze vragen over waardevolle goederen en geld. Tot slot probeert de crimineel een afspraak te maken om de goederen op te halen, zodat deze ‘veilig bij de politie liggen’. Afgelopen zaterdag werden in de Zaanstreek meerdere mensen gebeld ‘namens de wijkagent’ met de vraag over waardevolle spullen, sloten en beveiliging. Meerdere mensen zijn er het slachtoffer van geworden. Het signalement:

  • Man;
  • Blond haar;
  • Tussen de 1,60 en 1,65 meter lang;
  • Verzorgd uiterlijk.

‘Helaas lukt het cybercriminelen regelmatig om deze babbeltruc toe te passen. Slachtoffer worden overvallen door de hoeveelheid informatie die de cybercrimineel heeft in combinatie met de angst die zij krijgen vanwege de vermeende inbraken. Het nummer op de telefoon lijkt het telefoonnummer te zijn van de politie (of bank/andere instantie), ook dit wekt vertrouwen. Middels een technisch trucje wordt het nummer in het scherm gemaskeerd door een nummer naar keuze zoals die van de politie, 0900-8844 (politie algemeen),’ aldus de politie. Hierdoor lijkt het net echt, maar klopt het niet. De politie, bank of andere instantie zal nooit naar een pincode of bankpas vragen. Daarnaast komen instanties als de bank of de politie nooit zomaar aan de deur. Gebeurt dat toch, bel dan hun ‘werkgever’ en controleer oh het klopt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen