112

Vaten met vermoedelijk drugsafval langs Omweg gedumpt

Foto: Pixabay / OpenIcons

De brandweer en de politie zijn een groot onderzoek gestart nadat tegen 07:50 uur vanmorgen tientallen vaten met vermoedelijk giftig afval werden gevonden langs de Omweg in Assendelft. Eerste metingen hebben uitgewezen dat het lijkt te gaan om afval van de productie van synthetische drugs.

De omgeving is afgezet en er wordt sporenonderzoek gedaan naar aanwijzingen voor de identiteit van de dumpers. Onderzocht wordt ook of er spul uit de vaten gelekt is en zo schade kan toebrengen aan het milieu. Drugsdumpingen zijn milieudelicten en de opruimkosten zijn vaak enorm. De terreineigenaar is verantwoordelijk voor het opruimen van het afval en betaalt de bijbehorende kosten.

De overheid vergoedt particulieren per geval nu nog maximaal 25.000 euro daarvan (dat bedrag moet volgens nieuwe wetgeving naar 200.000 euro gaan) en decentrale overheden zoals gemeenten kunnen de helft van de gemaakte kosten tot een bedrag van 25.000 terugkrijgen. Dat laatste bedrag wordt opgetrokken tot 50.000 euro. De terreineigenaar kan de schade verhalen op de vervuiler, maar die wordt in verreweg de meeste gevallen nooit opgespoord.

 

Reacties

Cookieinstellingen