Gedumpte vaten in Twiske bevatten 2000 liter chemische troep

Foto: Publicdomainpictures.net

De 40 tot 50 vaten die onlangs in het Twiske langs de kant van de weg werden gedumpt blijken inderdaad, zoals al werd vermoed, chemische troep te bevatten die vrijkomt bij de vervaardiging van amfetamine. Dat heeft de politie laten weten.

In totaal bleken de vaten 2000 liter chemische stoffen te bevatten. Waar die vandaan zijn gekomen en wie er achter zit is nog niet duidelijk. Het onderzoek loopt nog en kan naar verwachting nog ’een tijd duren,’ aldus de politie. Het opruimen van dumpingen van drugsafval in de natuur kan een flinke duit kosten en minister Dilan Yeşilgöz – Zegerius van Justitie besloot vorig jaar om de vergoedingen die zowel particulieren als andere grondeigenaren daarvoor kunnen ontvangen fors omhoog gaan. Het uitgangspunt is nog altijd dat de vervuiler betaalt, maar daders zijn vaak lastig op te sporen.

Hogere vergoedingen

De nieuwe regels moeten in het eerste kwartaal van dit jaar ingaan, maar de provincie Noord-Holland heeft nog geen datum bekendgemaakt. Particulieren krijgen straks de kosten volledig vergoed tot maximaal 200.000 euro en decentrale overheden krijgen de helft van de kosten terug tot een bedrag van 50.000 euro. Eventuele kosten daarbovenop worden wel weer volledig vergoed tot eveneens een plafond van 200.000 euro. Nu krijgen particulieren nooit meer dan 25.000 euro en gemeenten, provincies en waterschappen moeten het nu nog doen met een vergoeding van de helft van de kosten tot 25.000 euro.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe structurele landelijke regeling voor het opruimen van drugsafval. De planning is om deze per 1 januari 2025 in werking te laten treden. Hij zal in grote lijnen overeenkomen met de huidige (verruimde) en omvat ook megadumpingen die een veelvoud kosten van de eerder genoemde bedragen. Daar weten ze in Brabant alles van.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen