Petitie tegen camperplaats in het Jagersveld

mei 14 2022, 9:52 Actueel
screenshot 20220514 094905
Actiegroep Groen Zaans is een petitie gestart om te voorkomen dat er een camperplaats komt aan De Nagouw in het Jagersveld. 'Dit is geen plek voor campers, maar een stukje natuur waar rust en donkerte meer op zijn plek zijn,' aldus initiatiefnemer Monique Zonneveld.
Dat er een camperplaats komt is nog niet zeker, want de gemeente onderzoekt nog of schiereiland De Hemmes of een plek tussen de A8 en zwembad Zaangolf mogelijk geschikter zijn. Het terrein is bovendien ook aangewezen voor een pluktuin voor de buurt, die dan iets zou moeten opschuiven. De petitie keert zich tegen de mogelijkheid dat 'essentieel' groen en een foerageergebied voor vogels, zoogdieren en vleermuizen wordt opgeofferd voor 'een stuk verstening met in de toekomst bijkomende geluidsoverlast, lichtvervuiling, natuurverstoring, meer drukte op het fietspad en milieuoverlast (benzine)'.

Leefgebied steeds kleiner

Zaanstad wil te veel, stelt de petitie. 'Bouwen, bouwen, ons leefgebied wordt steeds minder en nu moeten wij deze ook nog delen met campers.' Waarom moeten die nu voorrang krijgen op groene leefgebieden? 'Campers kunnen bijvoorbeeld ook op andere, bestaande parkeerplaatsen staan.' Dat is door de gemeenteraad verboden
op het parkeerterrein achter het station Zaandijk - Zaanse Schans, waar een officieuze overnachtingsplaats was ontstaan die vanwege ontbrekende voorzieningen voor overlast zorgde. Campers die in woonstraten gaan staan moet met een echte camperplaats voorkomen worden.