Overnachten voorbij op ‘camperplaats’ bij de Schans

Foto: Google / Suberten

Camperaars mogen niet meer overnachten op het P+R-terrein bij station Zaandijk – Zaanse Schans. Parkeren mag wel, maar overnachten met ingang van vandaag niet meer. Overnachten op deze plek werd eerder gedoogd. Het collegebesluit om overnachten wel toe te staan is ingetrokken.

Bewoners van Oud Zaandijk ondervonden al sinds 2017 overlast van gepatkeerde campers en daarom richtte de gemeente in 2018 zeventien parkeerplaatsen op het parkeerterrein in voor overnachtingen. Deze camperplekken zouden een jaar later worden aangewezen als camperovernachtingsplaats en worden opgenomen worden in de gemeentelijke regelgeving. Deze aanwijzing had echter gevolgen voor de kosten voor onderhoud en handhaving en voor het innen van toeristenbelasting. Voor een overnachting zou in het vervolg een flink bedrag moeten worden neergeteld en dat zou er weer voor kunnen zorgen dat camperrijders opnieuw naar Oud-Zaandijk zouden uitwijken. Het college mag geen camperplaatsen aanbieden onder de integrale kostprijs.

Handhaven in de wijk

Nadat een raadsmeerderheid een motie van de Partij voor Ouderen en Veiligheid omarmde om de camperplaats formeel op te heffen was het einde van het feest in zicht voor de gratis in de directe nabijheid van de Zaanse Schans overnachtende toeristen. De gemeente heeft borden neergezet waarop staat dat alleen parkeren toegestaan is. Mocht Oud Zaandijk daar weer de nadelige gevolgen van ondervinden, dan belooft het college daar te gaan handhaven bij overtredingen.

Reacties