Mensen die gaan vliegen kunnen ermee te maken krijgen dat zij bijvoorbeeld op de luchthaven in het land van vertrek en in het vliegtuig verplicht een mondkapje moeten dragen, maar dat ze op de luchthaven van bestemming en tijdens de terugvlucht geen mondkapje op hoeven. De Europese Luchtvaartautoriteit stelt regels op, maar elk land beslist zelf hoe er met die richtlijnen wordt omgaan en welke coronamaatregelen er gelden.
Daardoor zijn de regels op luchthavens en in vliegtuigen niet overal dezelfde. In Nederland heeft het kabinet besloten de internationale richtlijnen voor coronaregels in de luchtvaart te volgen. Deze week besloot de Europese Luchtvaartautoriteit dat de internationale richtlijnen worden aangepast, en dus veranderen ook de regels in Nederland. Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt wel aangeraden om vrijwillig een medisch mondkapje te dragen.
De nu rondwarende virusvariant is minder ziekmakend, maar er raken nog steeds veel mensen besmet met het coronavirus. Het dragen van een mondkapje kan helpen om besmetting te voorkomen en maakt dat het virus zich minder gemakkelijk verspreidt. Hetzelfde geldt voor de basisadviezen
, zoals regelmatig handen wassen en hoesten en niezen in uw elleboog. Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid kunnen het beste een medisch mondkapje van het type IIR of een FFP2-masker dragen. Voor iedereen geldt nog steeds: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.
Wie op reis gaat dient voor vertrek uit te zoeken welke regels er gelden op de luchthaven, in het vliegtuig en in het land van bestemming. Bijvoorbeeld via de website van de luchthaven, de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u hier .