Michael Korrel en Lieke Rogge individuele sporters van het jaar

feb 06 , 9:43 Sport
screenshot 20240206 093421
Judoka Michael Korrel van Theo Meijer Sport en waterpoloster Lieke Rogge van ZV de Zaan Vrouwen 1 zijn gisteravond in het Zaantheater tot de Zaanse sportman en -vrouw van het jaar 2023. Wethouder van Sport Gerard Slegers sprak van 'een buitengewoon succesvol sportjaar' voor de 'fantastische ambassadeurs'. Er was ook een oeuvreprijs voor wielerfenomeen Gerrie Knetemann.
Sporttalent van het jaar werd Anna Konijn van Ski Racing Heemskerk, de vijftienjarige inwoonster van Wijdewormer die al sinds haar zesde op de lange latten staat. Haar droom is om wereldkampioen te worden op de slalom en het gebrek aan bergen in de Zaanstreek en de rest van Nederland houdt haar niet tegen: ze is naar eigen zeggen tussen de 20 en 25 weken per jaar in het buitenland om te trainen en deel te nemen aan wedstrijden. De eerste internationale overwinning op de slalom werd in 2023 een feit.
screenshot 20240206 093346
Tot sportcoach van het jaar werd uitgeroepen Mick van den Bree van ZV de Zaan, die de waterpologrootheid naar winst in de Supercup, de Beker en het Nederlands kampioenschap leidde. Sportploeg van het jaar werd echter de jeugd van AZ onder 19, die de Youth League op zijn naam wist te schrijven door grote namen uit het Europese voetbal opzij te schuiven. Omdat Zaanstad dit jaar 50 jaar bestaat was er voor het eerst ook een ouvreprijs en die ging naar de inmiddels overleden wielrenner Gerrie Knetemann, vanwege zijn grote betekenis voor de Zaanse sport.

Sportieve familie

Maar niet alleen 'de Kneet' heeft Zaanstad - en met name Krommenie - op de kaart gezet met sport, de hele familie Knetemann bestaat uit sportievelingen van formaat: Gerrie was behalve wereldkampioen op de weg ook een geweldige wielrenner, zijn dochter Roxanne een professionele renster die haar laatste wielerkoers in Zaanstad heeft gereden en dochter Elise was kogelstoterster en discuswerpster bij AV Lycurgus. Zij nam gisteren de prijs in ontvangst.

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs tenslotte ging naar het FC Zaanstad Doventeam. FC Zaanstad is de grootste dovenvoetbalclub van Nederland met in totaal ongeveer 50 dove en slechthorende leden. De Zaanse Leeuwen werden in 2022 en 2023 landskampioen en in beide jaren werd ook de Supercup gewonnen. Tussen de oprichting van de doventak in 2020 en nu wonnen doventeams van FC Zaanstad in totaal zeven prijzen en zijn ze drie keer Europa ingegaan. In 2023 deden ze mee aan de Deaf Champions League en werden knap zesde. Deze week strijdt de club opnieuw in deze competitie. In Gudadalajara in Spanje hoopt de club nog dichterbij 'de cup met de grote oren' te komen.

Ambassadeurs

'Als wethouder Sport vind ik het belangrijk dat talentvolle sporters kunnen doorgroeien in de sport waar ze goed in zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen tot het allerhoogste niveau. Als je in Zaanstad woont, moet je de kans hebben om je dromen waar te maken. Dat geldt niet alleen voor topsporters, maar voor iedere inwoner. Iedereen verdient dezelfde kans om zijn dromen waar te maken. Topsporters zijn daarbij prachtige ambassadeurs die vooral andere mensen kunnen inspireren en motiveren,' aldus Slegers.