Geen medaille, ook geen deceptie Kira Toussaint op WK

Foto: Screenshot NOS

Kira Toussaint heeft naast een medaille gegrepen op het WK langebaan in Boedapest. De 28-jarige zwemster uit Assendelft eindigde als zesde in de finale van de 100 meter rugslag in een tijd van 59,99.

De Amerikaanse Regan Smith won goud (58,22) en de Canadese titelverdedigster Kylie Masse finishte als tweede (58,40), vlak voor de Amerikaanse Claire Curzan (58,67). De inmiddels tijdelijk naar de Verenigde Staten uitgeweken Toussaint veroverde in november vorig jaar bij het EK kortebaan in Kazan nog goud op de 50, 100 en 200 meter rugslag. Ze haalde op de Olympische Spelen van Tokio ook de finale van de 100 meter rugslag en eindigde daarin als zevende. Bij het vorige WK langebaan, drie jaar geleden in Zuid-Korea, ontbrak ze in de finale van de 100 meter.

Anders ademhalen

Toussaint trainde de afgelopen maanden in de Verenigde Staten. Ze richtte zich eigenlijk op het EK van augustus in Rome, maar verraste zichzelf zondag een beetje met de vierde tijd in de halve finales van het WK in de hoofdstad van Hongarije (59,16). In de finale wist ze die tijd niet te benaderen. ‘Ik heb de laatste zes weken geoefend om anders adem te halen,’ zei Toussaint na haar race bij de NOS. ‘Dat gaat al best goed, maar dat moet ik ook , de regerend Europees kampioene op de 50 meter rugslag,goed blijven doen op een hoger niveau. Ik wil er echt alles aan doen om het verschil met de top te dichten. Maar als dat niet lukt, dan heeft het geen zin om in een hoek te gaan zitten en te huilen. Dan lukt het zeker niet.’

Vijftig meter

Toussaint en Maaike de Waard plaatsten zich vanmorgen beiden voor de halve finales op de 50 meter rugslag. De Waard zette in de series met 28,04 seconden de tiende tijd neer. Toussaint  was met 28,17 goed voor de dertiende tijd. Masse was met 27,26 de snelste. De halve finales volgen vanavond.

Reacties

Cookieinstellingen